Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gripeneket vesz Svájc

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. december 1. 13:52

Svájc védelmi minisztere, Ueli Maurer 2011. november 30-án, szerdán egy sajtókonferencia keretein belül jelentette be, hogy a kiöregedő F-5E/F Tiger II flotta váltótípusának a JAS-39 Gripent választották.

A Saab győzelme pontot tett az elhúzódó tender végére, melyben a Gripen esélye már elúszni látszott a Eurofighter Typhoon, illetve a Dassault Rafale mellett.
Svájc hamarosan megkezdi a tárgyalásokat a beszerzés részleteiről, mellyel kapcsolatban annyi már kiszivárgott, hogy 22 Gripen vásárlását tervezik 3,39 milliárd dollár értékben. A típus kiválasztásának miértjére Svájc védelmi minisztériuma az alábbi választ adta: „Középtávú terveink mellett a távolabbi jövőt is figyelembe véve született meg a döntés, mely alapján a svéd gyártó harci repülőgépére esett a választás. A Gripen pénzügyileg, illetve képességeit tekintve is a legmegfelelőbb lesz az F-5-ös flotta leváltására."

A védelmi miniszter továbbá azt is hozzátette, hogy a három versenyben lévő típus közül messze a Gripen volt a legolcsóbb, nem kérdőjelezi meg természetesen a Rafale és a Typhoon képességeit, de a szűkös költségvetés a svéd gép beszerzésére adott most lehetőséget. Svájc ezzel – Svédország, Csehország és Magyarország mellett – a negyedik európai ország lesz, mely a Gripent rendszeresíti. Ezen kívül a típus Dél-Afrika, illetve Thaiföld légierejénél is rendszerben áll.

CímkékGripen