Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gróf Hadik Andrásra emlékeztek Szerbiában

Szöveg: Veres Attila őrnagy | Fotó: Turcsányi Melinda |  2024. március 15. 19:37

Március 10-én a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács (MNT) és a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület gróf Hadik András emléke előtt tisztelegve tartott ünnepséget Futakon és Újvidéken, a tábornok halálának évfordulóján.

3 másolat

A futaki Jézus szíve templomban – ahol Gróf Hadik András síremléke található – ünnepi szentmisével emlékeztek Mária Terézia „leghűségesebb huszárjára”, majd ezt követően megkoszorúzták sírhelyét. Az ünnepségen részt vett és koszorút helyezett el a belgrádi Magyar Nagykövetség Véderő Attaséhivatal állománya; Balogh György konzul, a szabadkai Főkonzulátus képviseletében; Fremond Árpád, az MNT elnöke; Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökségének tagja; Hugyik Richárd, az MNT Végrehajtó Bizottság kultúrával megbízott tagja, valamint a sándoregyházi al-dunai székely közösség tagjai, magyar és szerbiai katonai hagyományőrző szervezetek és lovagrendek képviselői.

A koszorúzást követően az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban folytatódott a megemlékezés. Fremond Árpád ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy Hadik szobor felállítását tervezik Futakon, a katolikus templom kertjében. A HM HIM Hadtörténeti Kutató Intézet részéről dr. Lázár Balázs igazgató és dr. Süli Attila őrnagy, történész, az intézet kutatója egy-egy ismeretterjesztő prezentációt tartott Hadik András leszármazottainak katonai karrierjéről. Az ünnepi program a Manó táncegyüttes Hadik című előadásával zárult, amelyhez a topolyai Csalóka zenekar szolgáltatta a zenét. A hagyományteremtő szándékú rendezvényre második alkalommal került sor az idén, miután gróf Hadik András személyisége nem csak a hazai és dél-bácskai, valamint újvidéki magyarság számára fontos, hanem munkásságát a szerb, a ruszin és a szlovák történelemben is elismerik.