Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Grúzia kezdte a tavalyi háborút

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 1. 12:34

Grúzia adta le az első lövést a tavaly nyári dél-oszétiai háborúban – áll szerdai német lapértesülés szerint a grúz-orosz háborúról szóló, régóta várt európai uniós vizsgálati jelentésben.

A jogszerűen Dél-Oszétiában állomásozó orosz csapatok elleni grúz támadással kezdődött a tavaly augusztusi fegyveres konfliktus – állapítja meg a dokumentum, amelyet a Heidi Tagliavini svájci diplomata vezette tényfeltáró testület állított össze. A testület tagjai több alkalommal jártak Tbilisziben és Moszkvában is, és mindkét helyen magas beosztású tisztségviselőkkel tárgyaltak. Beszéltek az amerikai külügyminisztérium és a Pentagon illetékeseivel is.

A jelentésben a Süddeutsche Zeitung ismertetése szerint leírják, hogy a grúz akció előtt heteken át napirenden voltak az orosz provokációk a két szakadár grúziai területen, Abháziában és Dél-Oszétiában, és ezeknek a provokációknak nemzetközi nyomásgyakorlással sem lehetett volna elejét venni.

A Der Spiegel című német magazin is azt írta nemrégiben EU-diplomatákra hivatkozva, hogy a tényfeltáró testület Grúziát okolja majd a harcok kirobbanásáért, ugyanakkor felrója Moszkvának, hogy jelentős katonai erő felvonultatásával nagyban hozzájárult a konfliktus kiszélesedéséhez. A déloszét háborúról szóló jelentést szerdán terjesztik be Brüsszelben az EU miniszteri tanácsa elé.