Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem mindennapi lövészet

Szöveg: Demény Andrea hdgy. |  2009. október 1. 14:39

A Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár kiképzési feladatait az év második részében is a missziókra való felkészülés jellemzi. A héten a Tatán felkészülő három váltó kontingens közül a legdinamikusabb mozzanatot a PRT-8 lőgyakorlatai képezték, hiszen az egyéni felkészítéseket lezáró lővészet után az egyéni szakfelkészítések következnek.

Az egész hetet felölelő foglalkozáson az állomány rendszeresített egyéni lőfegyverével a fegyverek belövését, kötelező kézigránátdobást, békefenntartó különleges lőgyakorlatot, velük párhuzamosan pedig az Õr és Biztosító század (Force Protection) kollektív fegyverekkel és harcjárművekkel is hajt végre lőgyakorlatot.

A felkészítések célja, hogy begyakorolják, és automatikussá tegyék azokat a tevékenységsorozatokat, amelyeket műveleti területen, szokatlan környezetben baleset vagy életveszély váratlan kialakulása mellett is rutinosan kell alkalmazniuk. Hogy igazán mindenre felkészüljenek, keresztképzés keretén belül a másodlagos fegyverkezelők minden kollektív fegyver és harcjármű toronyfegyver használatát készség szinten elsajátították, hogy a század alapját képező csoportok képesek legyenek PRT-ban rendszeresített fegyverek kezelésére és szükség esetén egymás helyettesítésére.

Komplex foglalkozás keretén belül a napi lőgyakorlatokhoz való bemelegítést a könnyített felszerelésben megtett laktanya-lőtér közötti közel hét kilométeres út teljesítése biztosította, majd a napok végén a levezetőt szintén ennek a távnak a megtétele szolgálta. De nem csak a menetgyakorlat integrálódott a nem mindennapi lövészetbe, hanem külön foglalkozási helyen az ön és kölcsönös segítségnyújtás alapelemeit is felelevenítették.

1595892011
1595892012