Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlás, gyakorlás és még egy kis gyakorlás

Szöveg: Pogrányi Zoltán |  2009. április 1. 9:45

A mai, modern haderő elképzelhetetlen a jól képzett tiszthelyettesek nélkül. Bár a tiszthelyettesek iskolai képzése nem farag kész katonát az újoncokból, mégis kiváló alapot biztosít a szakemberré váláshoz. Éppen ezért március utolsó két hetében a tatai lövészdandár gyakorlótere is otthont adott a tiszthelyettes hallgatók gyakorlati képzésének.

Az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola tíz hónapos képzésének harmadik – azaz utolsó – gyakorlati “blokkjánál" tartó, harminchat leendő lövész őrmester a két hét alatt rengeteg feladatot hajtott végre Tatán.

A terepen való mozgást, a támadást, a védelmet és még több tucatnyi fogalmat, eljárást, mely a „lövészmesterséghez" tartozik, elméletben már eddig is ismertek. Azonban az elméleti tudást itt, a tatai gyakorlótéren is át kell tudniuk ültetni a gyakorlatba – mondta el Molnár Béla őrnagy, az iskola szakképzési részlegvezetője.

A készségszintű tudáshoz pedig csak egy út vezet: gyakorlás, gyakorlás és még egy kis gyakorlás. A tiszthelyettes hallgatók kiképzési foglalkozásait még életszerűbbé tette a MILES rendszer használata, amely éles lőszer használata nélkül – vagyis: vaklőszerrel – és lézeres érzékelőkkel, szinte valós helyzetet imitálva alapozza meg a leendő rajparancsnokok tudását.

A MILES használata az MH Bakony Harckiképző Központ szigorú döntnökeinek köszönhetően bizony „veszteségeket" is eredményez, a nyomás alatt álló, fiatal parancsnokok egy-egy döntése miatt.

1595885458
 

A Klapka György lövészdandár lövész katonái is örömmel segítettek a hallgatók kiképzésében – mondta el Nagy Gergely törzsőrmester, megbízott szakaszparancsnok, aki a foglalkozásokon közreműködő nyolc BTR-80 harcjármű személyzetének rangidőse. A törzsőrmester hozzátette: “nagyon jó, hogy részt vehetünk azoknak a fiatal lövészeknek a képzésében, akik közül tanulmányaik végeztével többen a tatai dandárnál fognak szolgálni. Jó, és szükséges is, hogy a tanulmányaikon kívül hasznosíthassák a csapatnál szolgáló lövészek tapasztalatait, és szert tegyenek egy kis csapatrutinra is. A mi harcjármű vezetőinknek és irányzóinknak is hasznos, mert a kiképzés alatt mindannyian gyakorolnak, és ugye a gyakorlat teszi a mestert."

A kéthetes kiképzés utolsó napjaiban a hallgatók a parancsnoki szerepkört gyakorolták, szinte élesben, ugyanis a dandár lövészzászlóaljának egy tapasztalt lövészszakaszát kellett irányítaniuk.

1595885458