Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlaton a bátrak

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. május 21. 19:40

Négy nemzet több mint ezer katonája vesz részt a Brave Warrior 2023 elnevezésű gyakorlaton. A kéthetes foglalkozássorozat megnyitóján, Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka köszöntötte a felsorakozott katonákat az újmajori bázison (Camp Croft) május 21-én.

A magyar, horvát, amerikai és olasz katonákat köszöntő Lőrincz Gábor dandártábornok a Brave Warrior 2023 (Bátor harcos 2023) megnyitásakor elmondta: ez egy nagy nemzetközi gyakorlat, ahol a résztvevő nemzetek megmutathatják a közösen begyakorolt képességeiket; majd sok sikert és balesetmentes gyakorlatot kívánt a felsorakozott katonáknak. A magyar állományhoz fordulva a parancsnok hangsúlyozta: elvárja, hogy a különböző fegyvernemek összeszokva sikeres összfegyvernemi harcászatot hajtsanak végre. Hozzátette: jövő héten éjszakai lövészettel veszi kezdetét a gyakorlat.

Éless Krisztián alezredes, a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Többnemzeti Harccsoport (enhanced Vigilance Activity Battle Group – eVA BG) parancsnoka érdeklődésünkre elmondta: a többnemzeti gyakorlat célja, hogy az elkövetkező két hét során a négy nemzet katonái tanúbizonyságot tegyenek arról, hogy milyen képességekre tettek szert és miképp tudtak összekovácsolódni az elmúlt három hónap alatt.