Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyarapodik az afgán C-27-es flotta

Szöveg: Háború Művészete |  2011. február 2. 18:16

Az afgán légierő tervezett húsz C-27 Spartan típusú szállítógépéből a közelmúltban már a kilencedik érkezett meg a kabuli légibázisra. A C-27A kéthajtóműves kialakítása, illetve rövid fel- és leszállóképessége alkalmassá teszi a gépet az afganisztáni hegyes vidéken és a rosszul kiépített pályákon való használatra. A Spartannak már 1000 méter hosszú kifutópálya is elegendő a fel- és leszálláshoz, erre a legtöbb merevszárnyú szállítógép nem képes.

A C-27-esekkel a jelenleg szolgálatban lévő és az afgánok szállítóflottájának gerincét alkotó Antonov An-32 gépeket váltják le. Jay Troxell őrnagy, a program egyik tanácsadója szerint a gépek nem csak a légierő szállítókapacitását növelik, hanem az oktatásban is jelentős segítséget nyújtanak, mivel a Spartan egy könnyen vezethető típus, mely „megbocsátja" a pilótahibákat. A tizedik gép várhatóan február elején érkezik majd Olaszországból.

A repülőgépek eredetileg az olasz légierőt erősítették, ezt követően vásárolta meg ezeket az USAF, hogy a felújítást követően átadhassa őket Afganisztánnak. Az amerikai légierő 287 millió dolláros szerződése értelmében az első korszerűsített G.222-es (C-27A Spartan) 2009. július végén emelkedhetett először a magasba, Afganisztánba való szállítása pedig 2009 szeptemberében kezdődött. A gépek felújítási munkálatait az olasz Alenia Aeronautica végzi.

Afgán An-32-es