Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ép testben ép lélek

Szöveg: kormany.hu |  2011. február 2. 19:24

Kiemelt feladatként jelölte meg a katonai testnevelés kiképzési programok kidolgozását és bevezetését az alapkiképzéstől a missziós felkészítésekig a Honvéd Vezérkar. A fizikai felkészítéssel foglalkozó szakemberek országos továbbképzésén és munkaértekezletén hangzott ez el, amelyet a Bujáki Honvéd Üdülőben tartottak.

A Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnöksége által szervezett eseményen Dr. Eleki Zoltán alezredes, kiemelt testnevelő főtiszt hangsúlyozta, hogy a rendezvény legfontosabb célja az elmúlt esztendő értékelése, valamint az idei év fizikai felkészítést érintő feladatainak meghatározása, illetve a szakmai ismeretek továbbfejlesztése.

1595913628
A rendezvényt Juhász István alezredes, a HVK Kiképzési Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke nyitotta meg. Előadásában tolmácsolta a Honvéd Vezérkar főnökének üdvözletét, jókívánságait és a fizikai felkészítéssel kapcsolatos elvárásait.

Juhász alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy a 2011. és 2012. esztendő kiképzési szempontból meghatározó lesz. Ki kell dolgozni azt az új kiképzési rendszert, ami alapfeltétele annak, hogy a megújult haderő megfelelhessen a vele szemben megfogalmazott elvárásoknak. Ehhez rendszerszemléletben gondolkodó, magasan motivált és teljesítmény-orientált katonákra van szükség. Ez komoly kihívást jelent a fizikai felkészítő rendszerben tevékenykedők számára is, hiszen a katonák erőnléti állapota, mozgáskultúrája az az alap, amelyre a kiképzés rendszerét fel lehet építeni. Ez komoly kihívás, hiszen a civil társadalomból érkező fiatalok kondíciója elmarad a szükségestől. Több negatív tényező áll fenn ugyanakkor, amely nem segíti a katonát abban, hogy fizikailag aktív életmódot éljen.

1595913628
A csoportfőnök ismertette a Honvédelmi Minisztérium – ezen belül a Honvéd Vezérkar – szervezeti felépítését és a tervezett új kiképzési rendszer főbb jellemzőit. Kiemelt feladatként jelölte meg a katonai testnevelés kiképzési programok kidolgozását és bevezetését az alapkiképzéstől a missziós felkészítésekig. Hangsúlyozta, hogy fel kell készülni az önkéntes tartalékos állomány megjelenésével kapcsolatos feladatokra. Elhangzott, hogy a rendelkezésre álló sportlétesítményeket fejleszteni, illetve bővíteni kell ahhoz, hogy a fizikai felkészítés feltételei adottak legyenek. Fontos az is, hogy a kellő létszámban álljanak rendelkezésre szakemberek. Ezt elsősorban az alegységparancsnokok és a kiképző állomány testnevelés módszertani felkészítésével valósítható meg, másrészt a testnevelő tiszti állomány növelésével.

Juhász Zsolt alezredes, a Fizikai Alkalmasság-vizsgáló Osztály osztályvezetője, összefoglalva az elmúlt évek fizikai alkalmasság-vizsgálati eredményeinek tapasztalatait kiemelte: a gyenge kondícióval rendelkező katonák általában jelentős súlyfelesleggel is rendelkeznek. Ez gyakran már a szolgálatra jelentkezéskor is fennáll, tehát érdemes lenne visszatérni ahhoz a gyakorlathoz, miszerint a testtömeg-index is meghatározó legyen a kiválasztásnál!

1595913629
Róth Balázs főhadnagy 2010-ben részt vett az OMLT misszióban, Afganisztánban. Testnevelőként hangsúlyozta, hogy a képzési időszakban komoly fizikai felkészítés történt, ami a kint tartózkodásnál igen hasznosnak bizonyult. Felhívta a figyelmet arra, hogy a misszióban nem igazán lehetett különbséget tenni harcoló és háttérbiztosító katona között: a személyügyi, vagy egészségügyi feladatokat ellátó katonák ugyanúgy harcérintkezésbe kerültek, ahol szükség volt a kiképzésen szerzett tudásra, illetve a jó kondícióra.

Gyakorlati foglalkozást is tartottak az első napon, hiszen a testnevelő szakemberek esetében nagyon fontos a jó erőnlét. Közel 10 kilométeres menetet hajtottak végre, érintve a közeli várromot is, amely egy meredek domb tetején található. Itt a közös bemelegítés és erősítés után közelharc alaptechnikákat gyakoroltak a résztvevők.
A tervek szerint jövő évben, már a Kiképzési Csoportfőnökség szakembereivel is kiegészül a menetgyakorlat állománya.

Szöveg, fotó: dr. Eleki Zoltán alezredes, Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség