Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyengült az al-Kaida

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. február 11. 6:42

Rajtaütések helyszínén talált iratok arról tanúskodnak az amerikai haderő vasárnapi közlése szerint, hogy az al-Kaida iraki vezetői legalább két térségben csoportjaik felbomlásától tartanak, miután számos harcos átállt az amerikaiak által támogatott helyi önvédelmi alakulatokhoz.

Ennek alátámasztására az amerikai hadsereg két különböző al-Kaida-csoport vezetőjének a feljegyzéseit ismertette, amelyekre a katonák még novemberben bukkantak rá a nyugat-iraki al-Anbár tartományban, illetve a fővárostól, Bagdadtól északra.

A 39 oldalas al-anbári feljegyzés szerzője egy válságba került al-Kaidát ír le, azt ecsetelve, hogy az irakiaknak egyre inkább elegük van az iszlamista fegyveresek jelenlétéből, és hogy a külföldi harcosok sokkal inkább készek öngyilkos merényletre, mint harcolni – mondta el egy katonai szóvivő, Gregory Smith egy bagdadi sajtótájékoztatón.

“Városokat vesztettünk el, azután falvakat (…), egy lakatlan sivatagban találtuk magunkat" – idézett a feljegyzésből a szóvivő.

A dokumentum emellett arról is tanúskodik, hogy egyre nagyobb nehézséget jelent az al-Kaida fegyveresei számára a helyváltoztatás és az öngyilkos merényletekhez használt, robbanószerkezettel felszerelt övek szállítása, mert egyre jobb az iraki rendőrség felszereltsége, a civilek egyre éberebbek.

A másik, Balad mellett talált irat egy 16 oldalas naplófeljegyzés. Szerzője egy helyi al-Kaida csoport vezetője. Korábban hatszáz fegyverest irányított, de csak húszan maradtak, amióta a törzsek “irányt változtattak" – írta arra utalva, hogy számos szunnita törzsi fegyveres az amerikai hadsereggel kötött szövetséget választotta az al-Kaida helyett.

Mindez “nem jelenti az iraki al-Kaida sejtek végét, de arról árulkodik, hogy milyen erőpróbát jelent számukra a lakosság Irakban" – mondta Smith.

CímkékKAIA