Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyors döntéshozatal stresszhelyzetben

Szöveg: honvedelem.hu / MH 5. Bocskai István Lövészdandár |  2012. március 3. 9:10

Parancsnoki felkészítő foglalkozásokat szerveztek a közelmúltban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. Lövészzászlóalj hódmezővásárhelyi bázisán megalakított MH Zászlóalj Harccsoport szakasz- és századparancsnoki állománya részére.

A felkészítésen – amelyet február 13–24. között két ütemben hajtottak végre – részt vettek a MH ZHCS modulelemeinek parancsnokai, valamint a MH EU-harccsoport szakasz- és századparancsnoki állománya is. A foglalkozások az első héten Szentendrén, a MH Altiszti Akadémián elméleti előadásokkal kezdődtek. Ezek alapozták meg azokat a gyakorlati foglalkozásokat, amelyekre a felkészítés második hetében került sor az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi kiképzőbázisán.

1595932235
Míg az elméleti előadások során a harcászati szintű fogalmakkal, alapelvekkel és eljárásokkal ismerkedtek a parancsnokok, addig a gyakorlati foglalkozásokon egy védelmi harcot folytató alegység parancsnoki állományaként hajtották végre feladataikat.

Ezt a fajta parancsnoki felkészítést a dandár különböző helyőrségeiben diszlokáló lövészzászlóaljak már több ízben végrehajtották. Az eddigiektől eltérően azonban (a szakasz- és század-harcszabályzat, valamint egy zászlóalj-harcparancs gyakorlótéren történő feldolgozása mellett) a tematika új elemmel is bővült. Elsőként alkalmazták ugyanis a más NATO-országok haderejében már előszeretettel használt harcászati döntéshozatali játékot (Tactical Decision Game – TDG). Ez egy olyan hadijáték, amely – különböző harcászati helyzeteket véve alapul – a parancsnokok döntési, helyzet- és mintafelismerő képességének fejlesztésére szolgál.

A felkészítésen, valamint a harcászati szituációs játékon részt vevő mintegy 30 fős állomány egyöntetű véleménye alapján az ilyen jellegű foglalkozások végrehajtása szükséges és hasznos eleme a parancsnokok felkészítésének, tudásuk szinten tartásának és bővítésének.

A hadijáték során ugyanis lehetőség nyílt a katonai terminológia gyakorlására, valamint arra is, hogy a különböző szintű parancsnokok ráérezzenek az egyik legfontosabb vezetéselméleti alapelvre: egy időben meghozott jó döntés sokkal hasznosabb, mint a hosszú idő alatt meghozott legjobb döntés.