Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Influenza: terjed a járvány, de még mindig érdemes oltatni

Szöveg: Szűcs László |  2012. március 3. 8:07

A nyolcadik hétre az ország valamennyi megyéjét elérte az influenzajárvány: az Országos Epidemiológiai Központ figyelőszolgálatának tájékoztatásából tudni lehet, hogy ebben az időszakban országos szinten több mint 33 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedésekkel. A Magyar Honvédség alakulatainál – az elmúlt hónapokban folytatott oltási kampánynak köszönhetően – viszonylag kevés a megbetegedések száma.

Dr. Meglécz Katalin orvos ezredes (képünkön), a Magyar Honvédség Honvédkórház Egészségügyi Hatósági és Haderővédelmi Igazgatóság igazgatója, a Magyar Honvédség Közegészségügyi–Járványügyi Szolgálata helyettes honvéd tisztifőorvosa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: az eddigi vizsgálatok alapján kiderült, hogy a terjedőben lévő influenzajárványt elsősorban a B, illetve az A (H3N2) vírusok okozzák – amint azt a járványügyi szakemberek még a szezon előtt előre valószínűsítették.

A helyettes honvéd-tisztifőorvos hozzátette: a Magyar Honvédség a mostani szezonban is felkészült az esetleges járványra. A Honvéd Vezérkar főnökének tavaly decemberben életbe lépett intézkedése értelmében a teljes egészségügyi szakállományt, a HM Honvédkórház minden dolgozóját, a külföldön szolgálatot teljesítő vagy március 31-ig szolgálatukat megkezdő katonákat, valamint a járványügyi érdekből kijelölt személyeket – például a szolgálatellátás szempontjából kulcsfontosságú beosztásokban szolgálókat, valamint az egészségügyi szolgálatok által kijelölteket – kötelezően be kellett oltani a vakcinával. Rajtuk kívül a megjelölt beosztásokban dolgozó közalkalmazottak és a katonai oktatási intézmények hallgatói is részesülhettek a térítésmentes védőoltásból, amely a kijelölt állomány részére biztosított. Vényköteles védőoltást pedig bárki kérhetett a csapatorvostól.

Meglécz doktornőtől megtudtuk azt is, hogy a Magyar Honvédségnél február közepéig összesen 6011 térítésmentes védőoltást adtak be. A beoltottak közül 987-en egészségügyi dolgozók voltak, 1760-an pedig misszióba induló vagy külszolgálatra felkészülő katonák. A korábbi szezon ugyanezen időszakában mintegy ezer fővel kevesebben részesültek ingyenes védőoltásban – emelte ki a helyettes honvéd-tisztifőorvos.

Tudni kell azt is – tette hozzá az ezredes asszony – hogy még mindig a védőoltás beadása jelenti a legbiztosabb védelmet a betegség ellen. A 2011/2012. évi szezonra kidolgozott vakcina a mostani járványért „felelős" vírusok ellen nyújt védettséget. Éppen ezért még most, a szezon végén is érdemes beoltatni magunkat, főleg mivel a járvány még csak most kezd igazán „tombolni" az országban.

 Fotó: Archív