Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyorsan elkopnak a harcjárművek a hegyek között

Szöveg: Háború Művészete |  2008. július 23. 6:53

Az Afganisztánban állomásozó kanadai csapatok rájöttek arra, hogy a mostoha infrastrukturális körülmények megviselik a kerekes LAV III páncélozott járművek felszereléseit. Ez különösen az egyenetlen és elhagyatott közutakra érvényes.

A 17 tonnás LAV III 1999-ben kezdte meg szolgálatát, és összesen 756 darabot rendeltek belőle. A legnépszerűbb modell páncéltornyán egy 25mm-es automata gépágyú és egy 7.62mm-es gépfegyver található. A gépágyú hatótávolsága 3000 méter, és a jelek szerint igen hatékonyan vethető be Afganisztánban.

A páncéltorony elhelyezkedése miatt a LAV III viszonylag instabil, így könnyen felborulhat az egyenetlen utakon, ami akár a 3 fős személyzet és a maximum 7 fő utas halálához is vezethet. Az ehhez hasonló balesetek, valamint a forró és poros levegő miatt jelentősen csökkent a felhasználható pótalkatrészek száma, így tucatnyi LAV áll teljesen használhatatlan állapotban.
Annak érdekében, hogy pótolják az elhasználódott LAV-okat, 33 darab LAV III ATGM (Anti-Tank Guided Missile) járműről szedték le az indítóállványokat és a rakétákat. Az ATGM verziót még a hidegháború idején használták, mára azonban már egy elavult konstrukciónak számít. Kanada tevei között szerepelt egy 105mm-es fegyverrel felszerelt LAV III kifejlesztése, az elképzelés azonban kudarcba fulladt, hiszen a precíziós fegyverekkel is ugyanilyen hatás érhető el, ráadásul olcsóbban. 

Az ATGM verziók átalakítása darabonként 1.4 millió dollárba kerül, ami már magába foglalja a korszerűsített elektronikai és egyéb alkatrészek felszerelését is. Ez a kerekes jármű csendesebb és gyorsabb, mint a lánctalpas megfelelőjük, ugyanakkor vannak olyan területek Afganisztánban, ahol szükség van a lánctalpas járművek jobb manőverezési képességére.