Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborús bűnök miatt indítanak pert Lumumba fiai

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 23. 6:30

Háborús bűnök vádjával pert indítanak Patrice Lumumba, az első demokratikusan választott kongói vezető fiai egykori belga tisztviselők ellen, akiknek szerintük részük volt apjuk meggyilkolásában 1961-ben. Az afrikai függetlenség szimbólumának is tekintett Lumumbát mindmáig tisztázatlan körülmények között végezték ki.

A Lumumba-fivérek ügyvédei kedden Brüsszelben közölték, hogy összesen tíz volt kormány- és katonai tisztviselőt perelnek be, és bár nem nevezték meg őket, azt sejtetni engedték, hogy már nincsenek az élők sorában. Hozzátették, hogy olyan emberekről van szó, akik az események idején valamennyien a helyszínen tartózkodtak.

Az afrikai függetlenség szimbólumának is tekintett Lumumbát mindmáig tisztázatlan körülmények között végezték ki 1961-ben, és Belgium erkölcsi felelősségét egy belga parlamenti vizsgálóbizottság is megállapította nyolc évvel ezelőtt. Ugyanez a bizottság azonban úgy vélte, hogy büntetőjogi igazságszolgáltatásra nincs mód.

Louis Michel akkori külügyminiszter egyúttal bocsánatkérését fejezte ki Lumumba családjának és Kongó népének.

Patrice Lumumba mindössze tíz hetet töltött hivatalában 1960 nyarán, mielőtt Joseph Mobutu ezredes, a későbbi államfő puccsot hajtott végre ellene. A brüsszeli parlamenti vizsgálat szerint a hivatalától megfosztott és fogságban tartott Lumumbát egy belga személyzetű repülőgép szállította a szakadár Katanga tartományba, amelynek vezetői már régen megfenyegették őt, ha a kezükbe kerül, végeznek vele. Későbbi beszámolókból valószínűsíthető, hogy ezt követően kivégezték, majd sebtében eltemették a miniszterelnököt.

A vizsgálat megállapította a korabeli belga kormány több tagjának, így Aspremont Lynden külügyminiszternek és Gaston Eyskens kormányfőnek az erkölcsi felelősségét, sőt állítólag Baldvin király is tudott a Lumumba életére törő kongói lépésekről.

Lumumba fiai, Roland, Francois és Guy jogi képviselői kedden jelezték, hogy a hivatalosan októberben beadandó keresettel a család szeretné elérni, hogy tisztázódjon a múltnak ez a sötét fejezete, amely máig rányomja bélyegét a belga-kongói kapcsolatokra.

Kongóban ezekben a hetekben zajlanak az ország függetlenné válásának 50. évfordulójára rendezett ünnepségek. Jövő héten II. Albert belga király is a volt gyarmatra utazik, hogy részt vegyen ezeken.