Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Komorowski már 2011-ben megkezdené a kivonulást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 23. 6:37

Bronislaw Komorowski ügyvezető lengyel elnök, az elnökválasztás második fordulójának résztvevője kedden közölte: megválasztása esetén már 2011-ben megkezdi a lengyel csapatok kivonását Afganisztánból. Varsói sajtóértekezletén azt mondta, hogy jövőre indulhatna meg a katonák hazavezénylése, és elnöki hivatali időszaka alatt befejeződne a csapatkivonás.

Afganisztánban 2600 lengyel katona teljesít szolgálatot. Az ázsiai országban eddig a lengyel kontingens 17 tagja vesztette életét.

Komorowski megnyerte az elnökválasztás első fordulóját, de nem abszolút többséggel. A július 4-i második fordulóban Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnökkel, a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság vezetőjével kell megmérkőznie a legmagasabb közjogi méltóság tisztéért. Lengyelországban az államfő egyben a hadsereg főparancsnoka is.

Komorowski már korábban is állást foglalt a lengyel csapatok hazahívása mellett, de kivonási időpontokat nem említett. Az elnökválasztás első fordulóját követő napon, hétfőn Afganisztánba repült, és meglátogatta az ott szolgálatot teljesítő lengyel katonákat. Keddi sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy a fegyveres erők főparancsnokaként tett látogatást Afganisztánban, és tagadta, hogy a baloldali szavazók megnyerése érdekében, választási kampánycélokból állt volna ki a csapatkivonás mellett.