Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Szabadság Sólymai vállalták a merényletet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 23. 6:39

Pokolgépes merényletet követtek el a törökországi Isztambul Halkali negyedében kedd reggel egy katonákat szállító autóbusz ellen, a robbantásban öt ember életét vesztette – jelentette a CNN Türk hírtelevízió. A terrorakcióért a Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) elnevezésű szélsőséges szervezet vállalta a felelősséget.

Médiabeszámolók szerint a terrorcselekményt egy katonai lakótelep közelében hajtották végre. Az öt halálos áldozat közül három katona, s több mint egy tucat sebesültet kellett kórházba szállítani. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan hányan utaztak a buszon.
A tévében bemutatott felvételeken a busz látható, amelynek ablakai betörtek. A jármű erősen megrongálódott, különösen a csomagtér környéke.

A merényletet egy nappal azután hajtották végre a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) közel álló TAK aktivistái, hogy a török hadsereg bejelentette: nagy erőket, köztük elit alakulatokat vezényelt az Irakkal határos területre a hadsereg és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyvereseinek egyre hevesebbé váló összecsapásai miatt.

A Firat hírügynökség értesülése szerint a “sólymok" figyelmeztették az állampolgárokat, hogy kerüljék el a potenciális katonai célpontokat.
A kurd csoport a múlt héten azzal fenyegetőzött, hogy merényleteket hajt végre törökországi turista célpontok ellen.
A PKK a hét végén 11 katonát ölt meg, hétfőn este pedig egy újabb katona esett el a lázadók egy akciójában.

Az utóbbi hetekben ismét fellángoltak az összecsapások Törökország délkeleti, zömmel kurdok lakta vidékein a hadsereg és a lázadók között.

A PKK fegyveresei a melegebb időjárás beköszöntével egyre gyakrabban szivárognak át Irakból török területre, s hajtanak végre rajtaütéseket katonai, rendőri célpontok ellen.
A PKK nemrég mondta fel az általa tavaly meghirdetett egyoldalú tűzszünetet, és felújította fegyveres támadásait. Ezt azzal indokolta, hogy a hadsereg offenzívát kezdett a kurdok állásai ellen, illetve hogy az ankarai kormány elzárkózik a több évtizedes konfliktus politikai megoldásától.

Címkékrobbantás