Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborús helyzet Kongó és Ruanda között

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. október 10. 8:26

Katonai támadással vádolta meg csütörtökön a Kongói Demokratikus Köztársaság a szomszédos Ruandát, amely nevetségesnek minősítette az állítást. Az ENSZ békefenntartói nem tudták sem megerősíteni, sem cáfolni a hírt.

Antipas Mbusa Nyamwisi, a közép-afrikai ország külügyminisztere azután fogalmazta meg a vádat, miután fegyveres lázadók szerdán elfoglaltak egy katonai bázist Észak-Kivu tartomány Rumangabo településén. A miniszter kijelentette: a lázadók vezetője, Laurent Nkunda “csak egy fa, amely eltakarja az erdőt", mert szerinte igazából egy ruandai zászlóalj foglalta el a támaszpontot. “A háború már megkezdődött. Most le kell állítani" – mondta a külügyminiszter.

A ruandai kormány nevetségesnek minősítette a vádat, nagykövete pedig arra hivatkozott, hogy a térségben jelen vannak az ENSZ békefenntartó erői, amelyektől már az egész világ tudná, ha ruandai katonák lennének ott.

Az ENSZ-erők (MONUC) szóvivője közölte, hogy ismerik az ellentmondásos beszámolókat a helyzetről, és közölte, hogy tárgyalóasztalhoz akarják ültetni a feleket.