Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborús tapasztalatok – első kézből

Szöveg: HVK SKF |  2024. május 16. 8:37

Az Izraeli Védelmi Erők gázai háborúban felhalmozott tapasztalatairól tájékozódott dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és delegációja Izraelben.

202405_Izrael_Böröndi_vezérezredes_HVK (01)

Herzi Halevi izraeli vezérkarfőnök ismertette a gázai háború stratégiai tapasztalatait, rávilágítva arra, hogy nem csupán egy helyi, vagy regionális konfliktusról van szó, hanem a globális eszkaláció nagyon is reális veszélyéről, amelyben nagyhatalmi érdekütközések is nyilvánvalóan kirajzolódnak. Értékelte a regionális szereplők törekvéseit a Hamász és más Izrael-ellenes terrorszervezetek támogatásában, a térség destabilizálására és a jelenlegi status quo megváltoztatására vonatkozóan.

Halevi vezérezredes kitért továbbá az országot a közelmúltban ért széleskörű drón- és ballisztikus rakétatámadásra, amelynek eszkalációja egy második frontot és az egész Közel-Kelet lángra lobbanását is eredményezhette volna, a globális eszkaláció kockázatával. Elismeréssel szólt az izraeli légvédelem teljesítményéről és a szomszédos államok, valamint a térségben állomásozó partnerországok katonai támogatásáról a rakéta- és dróntámadás elhárításában.

A két vezérkarfőnök több olyan témáról egyeztetett, amelyek kiváló alapot jelentenek a kétoldalú együttműködés további erősítéséhez. Az izraeli vezérkar vezetői szakterületeikre fókuszálva számtalan tapasztalatot megosztottak a magyar delegációval, ezek jelentős hozzáadott értékkel bírnak a hazai Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program tervezésének szempontjából.