Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Hadapród kiképzés” Veszprémben

Szöveg: Szedmák Péter hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. július 16. 8:31

A Sportolj Velünk Sportegyesület szervezésében - az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ közreműködésével - napközis sporttábort tartanak június 21. és július 22. között, Veszprémben.

hadapród_kapott (6)

A városi stadionban, ötnapos turnusok keretében megszervezett tábor elsősorban a sport és a honvédelem iránt érdeklődő 7-14 éves gyerekek részére biztosít tartalmas időtöltést a nyári szünidőben. A résztvevők kipróbálhatják magukat - többek között - az atlétika különböző területein, túrázhatnak, tájékozódhatnak, sorversenyeken vehetnek részt, egyszóval minden lehetőség adott a mozogni vágyó nebulóknak energiáik levezetésére.

A sportolás mellett, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ közreműködésével honvédelmi ismereteiket is bővíthetik a diákok. A turnusok csütörtöki napjain igazi katonás kalandokban lehet részük. Az alakulat honvédei hat különböző tematikájú foglalkozást biztosítanak a gyerekeknek. Hatástalanított lőfegyverekkel ismerkedhetnek meg, melyeket kézbe is vehetnek. Az AK 47-es gépkarabéllyal még az első számú lőgyakorlat mozzanatait is elsajátíthatják egy játékos begyakorlással, majd paintball lövészet keretében megmutathatják ki, milyen jó céllövő. A következő állomáson megtanulhatják, hogyan kell fel-, illetve levenni a különböző vegyivédelmi felszereléseket, ami nem is bizonyul olyan egyszerű feladatnak.

hadapród_kapott (3)

A katona egyik fő ismérve a fegyelmezettség, ezért az alaki foglalkozás sem maradhat ki az elsajátítandó ismeretekből. Mintegy levezetésként, az utolsó foglalkozáson a Magyar Honvédséggel és a központtal kapcsolatos ismertető kisfilmet nézhetnek meg a gyerekek. A nap zárásaként ünnepélyes ceremónia keretében oklevelet kapnak a diákok a „kiképzés” sikeres teljesítéséről, így immár igazi hadapródként folytathatják a nyári szünetet.

hadapród_kapott (7)

Takács Dávid edző, a tábor egyik szervezője elmondta, hogy az egyesület és az alakulat közötti együttműködés nagyon sikeres. Hatodik éve tart a közös munka és minden évben egyre több a jelentkező. Turnusonként hatvan diákot tudnak foglalkoztatni, de még így is várólista alakult ki, így a jövőben is biztosra vehető a folytatás.