Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadgyakorlat Iránban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 2. 15:52

Hadgyakorlatot tart július 2-án, hétfőn Irán, és azon rakétakísérleteket is végrehajtanak. Hadzsi Szade, a légierő parancsnoka az Irna állami hírügynökség közlése szerint bejelentette, hogy a tervezett hadgyakorlaton valamennyi hatótávolságban tesztelnek majd rakétákat.

Iránnak állítólag olyan rakétákkal is rendelkezik, amelyek 2000 kilométerre – azaz Izraelig is eljuthatnak. Teherán a nukleáris képességeiről folyó konfliktusában a nemzetközi olajkereskedelem szempontjából fontos Hormuzi-szoros blokád alá helyezésével fenyegette meg a Nyugatot.

Mahmúd Bahmani, a teheráni központi bank elnöke előző nap azt hangoztatta, hogy Irán nem marad „passzív" az ellene az Európai Unió által kivetett olajipari embargóval szemben, és „szembeszáll" az ellenséges intézkedésekkel. A központi bank elnöke elmondta, hogy Teherán elegendő valutatartalékokkal rendelkezik importjának finanszírozására.

Bahmani nyilatkozata az első magas rangú hivatalos iráni reagálás volt a vasárnap életbe lépett EU-szankciókkal kapcsolatban.