Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadgyakorlattal készül fel a szíriai hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 21. 21:56

A szíriai hadsereg december 20-án, kedden tengeri és légi hadgyakorlatot hajtott végre éles lőszerrel, hogy „minden, a haza földjét fenyegető agresszióval” szemben próbára tegye harckészültségét – jelentette a SANA hivatalos hírügynökség.

Szíria december elején már hajtott végre hadgyakorlatot, akkor rakétákat és harckocsikat teszteltek a „2010-es kiképzési terv" keretében. Egy nevének elhallgatását kérő szír elemző akkor úgy vélte, hogy a nyugatiak megfélemlítésére irányuló erődemonstrációról volt szó.

A rendszer így akar óva inteni „minden, szíriai beavatkozásra vonatkozó nyugati kósza szándék ellen, demonstrálva, hogy kész egy regionális háborút meghirdetni" – vélte egy másik elemző.

Dzsihád Makdeszi szíriai külügyi szóvivő „rutinjellegűnek" minősítette a hónap eleji hadgyakorlatot, amelynek „semmilyen üzenete sincs", elismerve ugyanakkor, hogy „Szíria helyzete összetett".

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a következőképpen értékelte a hadgyakorlatot: „lehetséges, hogy egy újabb erődemonstráció tanúi vagyunk, de ez az esemény inkább félelmekről és aggodalomról tanúskodik, mintsem a szíriai rendszer magabiztosságáról".