Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorló harckocsiaknákat találtak

Szöveg: Szűcs László |  2011. december 22. 7:39

Az 50. héten, azaz december 12–18. között tizenegy bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül hat esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Jansik Attila százados, az alakulat megbízott felderítőfőnöke a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2657 bejelentést kaptak.

December 13-án Bácsbokodról érkezett a bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerészügyeletére, hogy a Hunyadi János utcában, közműfektetés közben világháborús robbanószerkezetet találtak a munkások. A Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy a munkagödörben egy SD–50-es típusú, német gyártmányú bomba fekszik. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítették meg.

Ugyanezen a napon Vámosmikolára is ki kellett vonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a Fő út melletti árok tisztítása közben egy 81 milliméteres, német gyártmányú aknagránát került elő. A második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a Gelencsér Imre főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt területen felrobbantotta.

Szintén december 13-án kapták a jelzést a tűzszerészek, hogy Zalaegerszegen, a Zrínyi utcában található fémhulladék telepen világháborús robbanószerkezetre bukkantak. A 120 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerészjárőr szállította el a helyszínről és semmisítette meg a közelben kijelölt helyen.

December 16-án Győrbe vonultak a honvédség tűzszerészei, mivel a Dohány és a Csókás utca sarkán, építkezés került elő több világháborús robbanószerkezet. A Gelencsér Imre főtörzsőrmester vezette járőr a helyszínen megállapította: a 18 darab TM–41-es gyakorló harckocsiakna nem tartalmaz robbanóanyagot, így azokat a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.