Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véres harcok Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 22. 8:53

Az Arab Liga bejelentette, hogy december 22-én, csütörtökön érkeznek meg az első külföldi megfigyelők Szíriába, ahol kedden is véres összecsapások voltak a hadsereg és a dezertáló katonák csoportjai között. Két nap alatt mintegy 150-en vesztették életüket az erőszakos szíriai eseményekben.

A Perzsa/Arab-öböl menti monarchiák kedden nyomatékosan felszólították a damaszkuszi kormányt, hogy azonnal szüntesse be az erőszak alkalmazását a rendszer demokratikus átalakítását követelő tüntetőkkel szemben. „Állítsák le a halálgépezetet, a vérontást" – hangzott el az Öböl menti Együttműködési Tanács Rijádban tartott csúcstalálkozóján. A monarchák követelték azt is, hogy még a liga megfigyelőinek megérkezte előtt engedjék szabadon a politikai letartóztatottakat.

Az Arab Liga főtitkárának helyettese, Szamir Szeif al-Jazal fogja vezetni azt az első megfigyelő csoportot, amely csütörtökön érkezik meg Damaszkuszba – jelentették be Kairóban. Az ő feladatuk lesz annak egyeztetése a szíriai hatóságokkal, hogy milyen rendszer szerint dolgozzon majd az összesen 500 főnyi szakértő, akiket a tervek szerint tízes csoportokban osztanak szét Szíria különböző pontjain. Telepítésük az év végére fejeződhet be. A megfigyelők befogadását a szövetséges Oroszország nyomásgyakorlása nagyban megkönnyítette. Moszkva ugyanis – korábbi ellenkezését félretéve – a múlt csütörtökön Damaszkuszt (is) elítélő határozat tervezetét kezdte el köröztetni az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint december 20-án, kedden reggel mintegy száz szökött katonát kerítettek be és lőttek le, vagy sebesítettek meg a hadsereg alakulatai a Törökországgal határos Idlib tartományban. Egy nappal korábban ugyanezen a területen több mint hatvan katonaszökevény vesztette életét. A népi tiltakozásként indult rendszerváltó mozgalom egyre inkább katonai konfliktussá válik az OSDH véleménye szerint.

Az országban az OSDH szerint 33 civilt öltek meg kedden a belbiztonsági erők. Adataik szerint az elnyomás súlya most leginkább Idlibre nehezedik, de halálos áldozatok vannak Homszban és máshol is. A szervezet szerint 14 kormányhoz hű katona is elesett az összecsapásokban.