Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadiipar-fejlesztés – hazai érdekek mentén

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. szeptember 29. 21:40

Protokollal, diplomáciával és honvédelemmel kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésen vett részt Benkő Tibor honvédelmi miniszter szeptember 29-én.

20200929_protokoll (1)

A rendezvényen Benkő Tibor kiemelte: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program mentén olyan képességet kell felépíteni, amely garantálja az ország és az állampolgárok biztonságát. „A biztonsági környezet folyamatosan változik, gondoljunk csak a közelmúltban megjelent hibrid hadviselésre, amely sok-sok területen jelentkezik. Ott van például a kibertér. Fel kell tudnunk lépni az ilyen típusú fenyegetések ellen, de nem szabad megfeledkeznünk a hagyományos hadviselésről sem” – szögezte le a tárcavezető.

„A haderőfejlesztés terén a magyar érdekeket és az Európai Unió érdekeit helyezzük előtérbe. Ezeket semmiképpen sem szabad feladni. Ha képesek vagyunk hadfelszerelést hazai bázison előállítani, tegyük meg. Ha nem, olyan megoldásokat keressünk, amelyekből az ország profitál” – húzta alá a miniszter.

20200929_protokoll (2)

Elhangzott: a biztonságot csak közös erővel lehet fenntartani, de minél erősebb Magyarország hadereje, annál erősebb a NATO is. Benkő Tibor elmondta: külföldön elismerik a magyar katonák teljesítményét, és ezt számos gyakorlati példa is mutatja. A diplomáciával kapcsolatban a miniszter kifejtette: az országok közötti katonai kapcsolatok általában stabilabbak, mélyebben gyökeredznek, mint adott esetben a politikai kapcsolatok. A tárcavezető rávilágított, hogy a hadiipar és a kutatás-fejlesztés pozitív hatással van más ipari ágazatok fejlődésére, sőt, az egészségügy területére is. Hozzátette: a hazai kézifegyver-gyártás komoly lehetőségeket rejt magában a nemzetközi kereskedelem terén is.

A résztvevők képet kaphattak arról is, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program fontos része a humánerőforrás, azaz a megfelelő katonai életpálya-modell. A miniszter úgy fogalmazott: életük végéig gondoskodni kell a rendszerbe bekerült katonákról, hiszen a katonai hivatás egész életre szól. „A fiatalok részéről van érdeklődés az önkéntes katonai szolgálat iránt is. Több mint tízezer önkéntes katonával rendelkezik az ország” – mondta Benkő Tibor.

20200929_protokoll (3)

Breuer Klára volt lisszaboni nagykövet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi igazgatója arról beszélt, hogy a katonai attasék és általában a Magyar Honvédség, a magyar katonák sokat és sikeresen dolgoznak hazánk érdekében, tevékenységük, szolgálatuk növeli Magyarország nemzetközi tekintélyét. Kiemelte: a nagyköveteknek rendszeresen egyeztetniük kell a katonai attasékkal.

A rendezvény második részében bemutatták Hossó Nikoletta Protokolltolmácsolás a nemzetközi kapcsolatok világában című könyvét. A kötet ajánlásában Benkő Tibor úgy fogalmazott: a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium nem titkolt célja erősíteni a társadalommal és a civil emberekkel való kapcsolatot. E területen a protokoll mellett a rendezvényszervezés ugyancsak fontos. A protokollszakember akkor végzi jól a dolgát, ha észrevétlen, a háttérbe húzódik, de érezhető, hogy mindent kézben tart, és amennyiben szükség van rá, azonnal reagál és támaszkodhatunk rá.

20200929_protokoll (4)