Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadisírgondozás Kiskunhalason

Szöveg: Pásztortűz Egyesület | Fotó: Pásztor Gergely |  2022. december 1. 19:11

A kiskunhalasi új református temető hősi parcelláját hozta rendbe a Pásztortűz Egyesület novemberben.

Kiskunhalas (2)

„A második világháborúban elhunyt katonák sírjai közül több igen rossz állapotban volt. A környezetrendezés során az egyesületi tagok igyekeztek méltó környezetet kialakítani a nyughelyeken” – mondta Végső István, a Pásztortűz Egyesület elnöke. A sírrendezés kapcsán azt is elmondta, hogy a temető második parcellájában található sírokban azok a férfiak és nők nyugszanak, akik a front események miatt lelték halálukat. Vannak köztük kiskunhalasiak, de akadnak olyanok, akik a város körüli harcokban estek el, vagy az '56-os sortűz áldozatai.

A történész vezetésével októberben járták be a társadalmi szervezet részéről a területet. Volt, ahol nem csak az elburjánzott növényzetet tüntették el, hanem a síremlékeken a betűket is kifestették, de volt, hogy a sírtáblát is pótolni kellett. A hősi sírkert Monda Margit és Pásztor Gergely lelkes munkájának eredményeként tudott megszépülni.

Kiskunhalas (1)

„Már legalább húsz éve kutatom a városban és a régióban lévő hadisírokat. Az egyesülettel pedig már 12 éve foglalkozunk hadisírokkal Kiskunhalason. Célunk, hogy ezeknek a nyughelyeknek a környezete méltóképpen legyen gondozva. Van, ahol azt látjuk, hogy a lelkes kiskunhalasiak révén sikerül megőrizni a rendet, de valahol újra és újra »nagy erőkkel« kell megjelennünk a rendezettség érdekében” – nyilatkozta Végső István elnök.

Kiskunhalas (3)