Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadisírokat gondoztak

Szöveg: Terjék Ádám tartalékos főhadnagy | Fotó: MH 2. TVE |  2021. november 7. 11:22

Az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság által szervezett, a halottak napjára időzített hadisírgondozási akcióhoz csatlakozott az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóaljának hadisírgondozó csoportja, amelynek tagjai a helyi munkából vették ki a részüket.

20211104-2tve-hadisirgondozas (1)

A területvédelmi zászlóalj katonái - Farkas Gábor százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda beosztott szaktisztjének vezetésével - Derecskén, a felhagyott felekezeti temetőkben és a Debreceni Köztemetőben igyekeztek méltó állapotokat teremteni a világháborúkban elesett hősi halottak és a hadviseltek sírjainál.

A munkába - az iskolai közösségi szolgálat részeként - idén is sikerült bevonni a derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Technikum és Kollégium honvédelmi tagozatos kadétjait, valamint rendvédelmi tagozatos diákjait. Segítségükkel szépülhetett meg a város régi, felhagyott református és katolikus temetőiben nyugvó hadviseltek sírja. A régi Szováti úti református temetőben - az úgynevezett Dinnyés temetőben - pedig a terület ismételt átvizsgálása során, a sűrű aljnövényzetben egy eddig rejtve maradt hősi síremléket is felfedeztek a diákok.

20211104-2tve-hadisirgondozas (2)

A Debreceni Köztemetőben a toborzó iroda, valamint a területvédelmi zászlóalj hivatásos, szerződéses és tartalékos katonái közel negyven hadisírnál és hősi emlékhelynél végezték el a szükséges munkálatokat.

A sírgondozásokat minden helyszínen ökomenikus imádság és egyéni tiszteletadás zárta.