Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haditengerészeti Typhoonokat ajánlott az EADS Indiának

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. augusztus 18. 8:12

Közeledvén az indiai vadászgéptender végéhez, az EADS konzorcium egy úttörő lehetőséget ajánlott fel Indiának, mégpedig haditengerészeti Typhoonok eladását az ázsiai országba. A típus vetélytársa, a francia Dassault Rafale már rendelkezik tengerészeti változattal, a Rafale M gépek a Charles de Gaulle repülőgép-hordozón szolgálnak.

A Eurofighterek egyik beszállítója, a BAE Systems képviselői szerint bár a típus jelenleg csak szárazföldi alkalmazásban áll, minden esélye megvan, hogy teljes értékű tengerészeti harci gépet faragjanak belőle. Ehhez persze különböző módosításokat is el kell végezni, például a hajtóműveken, amennyiben a síugró sáncos megoldást választanák. Természetesen a futóművek is megerősítésekre szorulnak, illetve szükséges ellátni a gépeket egy elfogó horoggal, melyek nélkül a leszállást nem lehetne végrehajtani a hordozóra. Végül pedig egy megfelelő festést is kéne találni a gépnek, amely eleget tesz a tengeri üzemelés körülményeinek.

A hajófedélzeti Typhoonokkal a meglévő Sea Harriereket egészíthetnék ki az indiaiak, melyek már több mint két évtizede állnak szolgálatban. Annak idején közel harminc darab érkezett az országba, ma azonban körülbelül már csak 10 példány repül.

Az indiai haditengerészet számára viszont nem túlságosan csábító az ajánlat. Elsősorban azért, mert már rendeltek 45 darab MiG-29K-t Oroszországtól, a jövőben pedig a hazai fejlesztésű Tejas könnyű harci gépet kívánják átalakítani tengerészeti változatúvá. Biztos döntés azonban csak valamikor a jövőben várható az EADS pedig reménykedik, mivel úgy gondolják a típus megfelelő választás lenne India számára.

Itt még csak számítógépes grafika a Typhoon hajófedélzeti változata