Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hágában felel tetteiért a volt államfő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 30. 8:19

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé állítják Laurent Gbagbo volt elefántcsontparti elnököt. Gbagbo az első volt államfő, akinek a 2002-ben létrehozott, az emberiesség elleni és háborús bűnök ügyeiben illetékes Nemzetközi Büntetőbíróság előtt kell számot adnia tetteiről.

Elefántcsontparton 2010. november 28-án elnökválasztást tartottak, ám az eredményt nem fogadta el Laurent Gbagbo leköszönő elnök, mert a vetélytársa, Alassane Ouattara győzött. Bár a világ közvéleménye (élén az ENSZ-szel) Ouattarát ismerte el Elefántcsontpart államfőjének, Gbagbo és hívei nem nyugodtak bele a vereségbe. A két tábor gyakorlatilag polgárháborúba sodródott egymással, háromezer ember halt meg.

Gbagbót, aki egy évtizedig állt az ország élén, április 11-én fogták el Abidjanban az Ouattarához hű erők, és azóta Korhogóban tartották őrizetben. Augusztusban vádat emeltek ellene az elefántcsontparti hatóságok is, lopással, közpénzek elsikkasztásával, hűtlen kezeléssel, fosztogatással és a nemzetgazdaság megkárosításával vádolták meg.

Luis Moreno-Ocampo ügyész a nyáron kérte az ICC bíráit, hogy bízzák meg azzal, járjon utána, kiket terhel a felelősség a véres eseményekért. Az ügyész októberben látogatást tett Abidjanban, és azt ígérte, hogy pártatlan vizsgálatot folytat le. Jelezte, hogy “három-hat személyt" tart felelősnek a legsúlyosabb bűnökért. A 66 éves elnököt kedd este repülővel át is szállították az afrikai köztársaságból Hollandiába.