Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagyományok, együttműködés, párbeszéd

Szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes | Fotó: Szabó Lajos |  2024. január 24. 10:33

Idén első alkalommal tartott egyeztető megbeszélést a katonai hagyományőrző civil szervezetek részére a Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztály január 23-án, kedden, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épületében.

LALA7280

A 2023. december 1-jétől a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségében működő HM Katonai Örökség Főosztály (HM KÖF) feladata az, hogy őrizze a katonai hagyományainkat és történelmi múltunk emlékeit és azokat emelje vissza a köztudatba. A főosztály fontos célkitűzése továbbá, hogy növelje a Magyar Honvédség társadalmi elfogadottságát és a toborzás támogatása mellett, többek között színvonalas rendezvények közös lebonyolítása útján tartsa a kapcsolatot a különböző hagyományőrző civil szervezetekkel is.

Az egyeztető megbeszélésen Horváth Tamás, a HM KÖF vezetője kiemelte, hogy – a tárca célkitűzéseivel összhangban – idén számos évforduló méltó megünneplésében működnek közre különböző katonai hagyományőrző civil szervezetek. Ilyen módon egy-egy történelmi korszak hadviselése is hitelesebben jelenhet meg a civil közönség előtt.

LALA7333

„A katonai örökség ápolásához elengedhetetlen a hagyományőrzők tevékenysége, hiszen ők azok, akik a múlt értékeinek őrzésével és a katonai örökség gondozásával a jelenkorba örökítik át a múlt pillanatait” – emelte ki a főosztályvezető.

A megbeszélésen, ahogyan azt a civil szervezetek képviselői kérték a HM KÖF által korábban szervezett workshopokon, a résztvevők összehangolhatták a 2024. évre tervezett emlékünnepségekkel kapcsolatos feladatokat, képet kaphattak egymás tevékenységéről, valamint egyeztettek arról is, hogy a főosztály rendezvényei milyen konkrét módon valósulhatnak meg.