Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Hallgatók a tudomány szolgálatában”

Szöveg: Tamás Tibor |  2011. november 10. 15:52

Tudományos diákköri tevékenységet folytató hallgatók számára rendeztek tanácskozást november 10-én, csütörtökön a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. A több száz hallgató, valamint az őket segítő tanárok, tanszékek, illetve szervezetek színvonalas munkájának eredményeként, az idei tudományünnepi rendezvénysorozat kiemelkedő eseményeként nyitották meg a „Hallgatók a tudomány szolgálatában” elnevezésű konferenciát.

1595927140
A tudományos diákköri tevékenység számottevő szerepet játszik a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, művelői külön hadtudományi szekciót alkotnak a diákkörök országos szervezetében. Tanulmányai mellett több száz hallgató végez rendszeres kutatásokat, készít tudományos igényű dolgozatokat. Az idén nyolcvan – köztük határainkon túlról is küldött – pályamunka érkezett be.

Az első ízben, hagyományteremtés céljával most megrendezett ankét célja nem a versengés, hanem az önmaguknak való bizonyítás és az egymástól történő tanulás – hangsúlyozta dr. Németh András, a ZMNE Hadtudományi Kar Katonai Üzemeltető és Logisztikai Intézet tudományos intézetigazgató-helyettese a tanácskozás megnyitójában, majd megkezdték munkájukat a szekciók, amelyeken belül a hallgatók álltak katedrára, hogy választott tudományos témáikról vitaindító előadásokat tartsanak. Főbb témakörök voltak: a lakosságvédelem időszerű kérdései, a Magyar Honvédség, valamint a rendvédelmi szervek szerepe a katasztrófák elleni küzdelemben; árvíz, belvíz, nukleáris biztonság; tűzvédelem és tűzoltás, biztonság és kihívások, lakosság-felkészítés, kríziskommunikáció; ipari biztonság.

A honvedelem.hu konferenciával kapcsolatos kérdéseire dr. Hornyacsek Júlia egyetemi docens, a szervezőbizottság elnöke adott összefoglaló választ.
„Tekintettel az 1976-ban kialakított, s azóta folyamatosan változó, korszerűsödő hazai védelmi igazgatás jelentőségére, egyetemünkön külön szakon sajátíthatják el hallgatóink a hazai védelmi igazgatás felsőfokú ismereteit, a felkészítési és minősített időszakok gyakorlati tudnivalóit. Különösen napjainkban fontos az aktualitásokat górcső alá vennünk, amikor a közigazgatás korszerűsítése nyomán mindinkább a régiókra, a települési, helyi szintekre helyeződik a hangsúly – védelmi igazgatási szemszögből is. Az országvédelem civil rendszerének modern működtetése megköveteli a tudományos alapokat és hátteret" – mondta.

1595927141
Az egyetemi docens hozzátette: igyekeznek minden feltételt biztosítani ahhoz, hogy diákjaik választott szakterületeiken kutassanak, eredményeiket összefoglalják egy tudományos dolgozatban, s természetesen képesek legyenek arra, hogy mindezt szakszerűen előadják tanáraik, professzoraik előtt.

Hornyacsek Júlia aláhúzta: feltétlenül hasznosnak ítélik meg, hogy diákjaik már hallgatókorukban megtanulnak tudományos igénnyel gondolkodni, kutatni, írni; rendezetten, szervezetten előadni, valamint színvonalasan prezentálni − először persze kis csoportjaik előtt. Ez lesz az alapja a majdani szélesebb körű, professzionális szintű ténykedésüknek doktoranduszként, tudományos kutatóként, illetve oktatóként.

„Mi, tanárok úgy látjuk, hogy az a diák, aki komolyan veszi a felkészülést, ennek a folyamatnak a végén nagyon komoly kutatásokat képes majd végezni. Elmondhatom, hogy hallgatóink nyitottak, érdeklődőek, kitartóak. Olyan anyagokat tettek le e konferencia asztalára is, amelyek az úgynevezett felnőtt szakembereket is meglepték. Azokat is, akiket más – honvédségi, polgári védelmi, rendőrségi, polgárőrségi, tűzoltósági − intézményekből, szervezetekből kértünk fel a szakmai döntnöki részvételre. E szakemberek a dolgozatok láttán elmondták, hogy azok megállnák a helyüket a szakmában is" – fogalmazott a szervezőbizottság elnöke.

1595927141

 Fotó: Galovtsik Gábor