Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hamász-vezetők meggyilkolására szólított egy izraeli honatya

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. február 6. 6:38

Hamász-vezetők meggyilkolásának elrendelésére szólította fel az izraeli kormányt a koalíció egyik képviselője kedden, a dél-izraeli Dimónában történt előző napi öngyilkos merénylet után, amelynek elkövetőjeként a Hamász fegyveres szárnya is jelentkezett.

A Hamász az elmúlt években tartózkodott az öngyilkos merényletektől, a dimónai robbantás azonban politikájának megváltozását mutatja – vélekedett a Kadima párthoz tartozó Cahi Hanegbi, a parlament külügyi és védelmi bizottságának elnöke. “Ezért az izraeli kormánynak is meg kell változtatnia politikáját, a Hamász (politikai) vezetése nem élvezhet többé mentességet" – jelentette ki.

Több palesztin fegyveres csoport is jelentkezett a hétfői robbantás elkövetőjeként, köztük a Gázai övezetben hatalmon lévő Hamász fegyveres szárnya és a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezetése alatt álló Fatah szervezettel kapcsolatban álló Al-Aksza Mártíjainak Brigádjai egyik csoportja is.

Az előző napi, a két öngyilkos merénylő és egy izraeli polgári személy életét követelő támadás ellenére izraeli és palesztin illetékesek néhány órával később megbeszélést folytattak egymással, hogy bizonyítsák törekvésüket az egyebek mellett egy palesztin állam létrehozásáról szóló megállapodás létrehozására.

A tárgyalások az amerikai támogatást élvező, de a Hamász által el nem ismert annapolisi megállapodás alapján zajlanak a Ciszjordániát irányító Fatah és az izraeli kormány között.