Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hangsebességgel zuhanna egy francia ejtőernyős

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. április 22. 16:58

Negyvenezer méter magasból, a hangsebességet túllépve akar szabadesésben leugrani egy francia nyugdíjas katonai ejtőernyős. Michel Fournier 4 világrekordot akar egyszerre beállítani: végre akarja hajtani a legmagasabb léggömbrepülést, a legmagasabbról való szabadesést, a legnagyobb magasságú és a legnagyobb sebességű ejtőernyős ugrást.

A francia a hosszú szabadesés végére 1500 kilométer per órás sebességre gyorsulna fel, ez a hangsebesség 1,3-szorosa. A francia veterán május 25-én Kanadában akarja tervét megvalósítani. Egy 160 méter magas ballonhoz rögzített nyomásálló kabinban emelkedne 40 ezer méterre. Ez csaknem négyszer akkora magasságot jelent, mint amekkorán az utasszállító sugárhajtású repülőgépek közlekednek.

A magasság elérésekor fokozatosan csökkentené a kabin nyomását, hogy ki tudjon szállni. Két oxigénpalack és speciális védőruha lesz rajta, amely az űrhajósok szkafanderére hasonlít.

Jean-Francois Clervoy francia űrhajós, a rekordugrás egyik szponzora, úgy gondolja, hogy a kísérlet tapasztalatait alkalmazhatják a jövőben űrhajósok mentésére.

A veterán ejtőernyős több mint negyedszázada, 1980-ban már készülődött egy hasonló ugrásra, amelynek az lett volna a célja, hogy segítse kifejleszteni a tervezett európai űrhajó katapultrendszerét. De a tervet végül ejtették. Fournier több mint 8600 ejtőernyős ugrást hajtott végre, 12 ezer méterrel eddig ő tartotta a francia magassági rekordot.

Az ejtőernyős magassági rekordot a szovjet Jevgenyij Andrejev állította be 1960-ban 24 483 méteres ugrásával. Az amerikai Joseph Kittinger ugyancsak 1960-ban 31 ezer méterről ugrott le, de a rekordja nem volt hitelesítve. A francia veterán új rekordkísérletének előkészítésében orvosok és olyan szakemberek vesznek részt, akik a nagy magasságok, a nagy víz alatti mélységek, az űrruhák és a szélsőséges körülmények egészségi problémáival foglalkoznak.

Címkékejtőernyő