Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harckocsi a vízen

Szöveg: Juhász László szds. |  2009. április 29. 10:09

Különleges eseménynek lehetnek tanúi azok, akik a napokban Szentesen, a Tisza parton sétálnak. Dübörgő hang, nyikorgó lánctalp, gázfröccstől gomolygó hatalmas füstfelhő, és megjelenik ezek gazdája, egy T-72 harckocsi a Tisza partján. A vidéken szokatlan eszköz természetesen nem véletlenül látható most itt.

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál a múlt héten megrendezett Műszakiak Napja nyílt laktanyai nap egyik különleges kiállított technikai eszköze volt.

Az MH Bakony Harckiképző Központból, Várpalotáról átszállításra került eszköz ezen a héten még a műszakiak vendégszeretetét élvezi. A harckocsi kezelő személyzet begyakorolja a kompra történő fel és leállást. A műszaki katonák

1595886621
közben gyakorolják az átszállítást az egyik partról a másikra. Ehhez a feladathoz Várpalotáról, a MH Bakony Harckiképző Központból, és Tatáról, az MH 25. Klapka György Lövészdandártól érkeztek a harckocsi kezelő személyzetei.

Ez a kiképzés a Magyar Honvédség ősszel megrendezésre kerülő, Bevetési Irány 2009 gyakorlatára történő felkészülés egy részét képezi. A gyakorlat a műszaki szakfeladatok végrehajtására, elsősorban a Dunán történő átkelés különböző formáinak készség szintű végrehajtására, bemutatására épül. Ennek a kapcsán az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj feladatát képezi a Dunán pontonhíd megépítése, azon a forgalmazás végrehajtása, valamint harckocsik, és különböző technikák, ponton elemekből összeállított komppal történő átszállítása a folyó túlpartjára.

A kiképzés különlegességét jelenti, hogy a honvédség átszervezése, a szerződéses rendszer bevezetése óta, sem a hídépítő, sem a harcjármű vezető állománynak nem volt alkalma ezen közös tevékenység végrehajtására. A pontonos állomány felkészülten, begyakorlottan várta a harcjármű érkezését. Feladataikat jól ismerik, hiszen kompozást, már számtalan alkalommal kellett végrehajtaniuk, kisebb és könnyebb technikai eszközökkel. Most a harcjármű vezető állomány minden tagja gyakorolhatta a pontonra fel és leállást, melyet sikeresen végre is hajtottak.

1595886621
 

Hudák Tibor szakaszvezető elmondta, kiemelt nyompályán történő haladás gyakorlatait a kiképzések során, készség szinten elsajátítják. De ez más, hiszen a komp fel és leállás közben mozog. Ez az érzés furcsa, de jó – összegezte a szakaszvezető.
A vízi gyakorlótér körül arra járó, és megálló, elismerően nézelődő lakosság között hallani a Tiszán e szokatlan mondatot: “Harckocsi a vízen".

 Képek: a szerző felvételei