Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harminc napig hajózott a jég alatt

Szöveg: Háború Művészete |  2008. október 3. 10:02

Orosz haditengerészeti információk szerint egy Delta-III osztályú ballisztikus rakétahordozó tengeralattjáró, egy észak-oroszországi tengerészeti bázisról kiindulva sikeresen hajózott át az Északi-sark úszó jégtáblái alatt. A nukleáris meghajtású Ryazan (Project 667BDR) egy 30 napos víz alatti bevetés után tért vissza bázisára.

A tengeralattjáró 1982-ben kezdte meg szolgálatát az orosz Északi Flottában. Személyzetét 130 fő alkotja, és akár 90 napot is képes eltölteni a vízben, anélkül hogy a felszínre jönne. Fegyverzetét 16 darab R-29RM (SS-N-23 Skiff) ballisztikus rakéta alkotja, melyek hatótávolsága elérheti a 8000 kilométert is. A sarkvidéki küldetés sikeres teljesítése is azt bizonyítja, hogy az orosz tengeralattjáró-flotta képes helytállni zord időjárási körülmények között is.

Az orosz védelmi minisztérium többek között azt is bejelentette, hogy az Északi Flottában eddig szolgálatot teljesítő Ryazan ezentúl a Csendes-óceáni Flotta tagjaként fogja ellátni feladatát, ahol így már 10 darab Delta-III osztályú ballisztikus rakétahordozó lesz hadrendben.