Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai harci gépeket vásárol Izrael

Szöveg: JETfly |  2008. október 3. 9:58

Az izraeli ynetnews hírügynökség szerint a zsidó állam több lépcsőben összesen 15,2 milliárd dollár értékben vásárol amerikai gyártmányú F-35 Lightning II ötödik generációs harci gépeket.

Ezt az teszi lehetővé, hogy az amerikai kormányzat egyetért a csúcstechnológiájú gépek eladásával Izrael számára, erősítve annak önvédelmi képességeit. A szerződésben 25 darab, a Lockheed Martin gyáraiban készülő harci gép leszállítása szerepel, további 50-re pedig opciót jelent be a vásárló. Az F-35-ösök révén tovább erősödik az Izraeli Véderő, mely napjainkban is a térség legütőképesebb hadereje.

Az már évek óta nyilvánvaló tény volt, hogy Izrael komolyan érdeklődik a korszerű amerikai gyártmányú F-35-ösök iránt. A régebbi F-4E Phantom II, A-4 Skyhawk és F-16A/B Fighting Falcon gépek kiváltása ezzel a beszerzéssel megoldható. Az izraeli légierő folyamatosan modernizálja gépparkját, jelenleg a legkorszerűbb F-16I Sufa és F-15I Raam, valamint a szintén korszerűnek tekinthető F-16C/D Barak gépek alkotják a repülőcsapatok gerincét.

Korábban már napvilágot láttak olyan információk, melyek szerint a 2008–2012 közötti költségvetési időszak tervei alapján az izraeli védelmi erő jóváhagyta egyszázadnyi, azaz huszonöt darab JSF finanszírozását. Ezt erősíti meg a mostani értesülés is. A következő ötéves tervben a légierő szakemberei remélik, hogy további kétszázadnyi, azaz ötven repülőgép beszerzését tehetik meg, így az évtized végéig hetvenötre emelkedhet az izraeli F-35-flotta létszáma.

Mindenesetre a 15,2 milliárd dollár meglehetősen soknak tűnik a 75 gépért cserébe, még akkor is, ha ez az összeg magában foglalja a különböző földi kiszolgáló rendszerek és a kiképzés költségeit is… Izrael feltehetően az évente több milliárd dollárra becsült amerikai fegyvervásárlási segélyt felhasználva tudja csak megvásárolni a gépeket.