Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harminc tonna lövedék egy oroszországi ócskavastelepen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 25. 17:02

Csaknem harminc tonna fel nem robbant tüzérségi lövedéket és repeszdarabot adtak le egy dél-oroszországi ócskavastelepre – közölte október 25-én, kedden az orosz katonai ügyészség.

A lőszerekre és repeszekre a dél-oroszországi Asztrahán egyik ócskavastelepén bukkantak rá. A muníció feltehetően a közelben található Asuluk légvédelmi gyakorlótérről került oda. A rendőrség elfogta annak a pótkocsis teherautónak a vezetőjét, aki eljuttatta oda a szállítmányt.

Egyes sajtójelentések ötven tonna illegálisan megszerzett lőszerről és repeszről szólnak, de az ügyészségi tájékoztató harminc tonnáról tesz említést.

A katonai ügyészség most azt vizsgálja, hogyan kerülhetett illetéktelen kezekbe a hatalmas mennyiségű lőszer és lövedékmaradvány.

Az Asuluk légvédelmi gyakorlótéren egy éve folyik tüzérségi lövedékek hatástalanítása. A közelmúltban a gyakorlótér több tragédia miatt került az orosz újságok címlapjaira: október elején egy katonát gázolt halálra ott egy vonat, szeptember végén rakétacsapásban halt meg egy katona, augusztus végén pedig hét ember vesztette életét, amikor elszabadult egy Grad típusú rakéta.