Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Haza, Méhkerékre jövök”

2021. szeptember 9. 20:42

Méhkerék nem feledkezett el a 2018-ban elhunyt Borszéki Tivadar nyugállományú vezérőrnagyról: a Békés megyei községhez élete végéig ezer szállal kötődő tábornok nevét szeptember 9-től egy tér viseli, s neve mellett kedvenc mondatára egy márványtábla is emlékeztet a téren.

A Borszéki Tivadar tábornok tér névadó ünnepségén a tábornok özvegye, Borszéki Tivadarné és családja mellett részt vett – mások mellett - Baráth István vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének támogató helyettese, dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője és Tát Margit, Méhkerék polgármestere.

RT1_3418

Köszöntőjében a polgármester leszögezte: bár Borszéki Tivadar gyermekkorában élt néhány esztendőt Méhkeréken, mégis olyan erős kötelék alakult ki közte és a község között, amit élete végéig ápolt és erős is maradt. Ez a néhány év örökre megváltoztatta az életét: az itt élőktől hitet és erkölcsi tartást kapott, melyek megalapozták életfilozófiáját. S a méhkerékiek is tisztelték és szerették őt - erről árulkodik a tér elnevezése és a tőle sokszor hallott mondatot is felidéző emléktábla.

RT1_3474

Kovács József országgyűlési képviselő külön köszönetet mondott Méhkerék önkormányzati testületének, Tát Margit polgármesternek és a Honvédelmi Minisztériumnak azért, mert felkarolták a tér elnevezésére indított kezdeményezést. Kiemelte: a község és lakói még úgy sem feledkeztek el Borszéki Tivadarról, hogy egy komoly járványhelyzettel is meg kellett küzdeniük. Mint emlékeztetett, a katonai pálya, így a hadnagyból egészen vezérőrnagyi rendfokozatig eljutó Borszéki Tivadar pályája sosem egyszerű, ugyanakkor biztos életpálya. „Ez igaz ma is, így abban reménykedünk, hogy a fiatalok az ő példáját megismerve és ebből kiindulva fogják ezt a rendkívül szép hivatást választani” - tette hozzá a képviselő.

RT1_3625

„Méhkerék község közösségét nem a kövek, hanem a benne élők, ezért a településért dolgozók személyisége, tettei tehetik erősebbé és szilárdabbá” - Gárdonyi Géza ismert idézetének „helyre szabott” változatával köszöntötte a megjelenteket Baráth István vezérőrnagy. Borszéki Tivadar aktív, majd nyugállományú tábornok katonai életpályának rövid felidézése során leszögezte: az aktív szolgálatban eltöltött évtizedei alatt megbecsült emberré és sikeres katonai vezetővé vált. Mi, akik tisztelettel nézünk fel rá, azon vagyunk, hogy továbbadhassuk örökségét mindazoknak, akik a haza védelmét választották hivatásul, tette hozzá a vezérőrnagy.

„A katona élete a hazáról és a családról szól” – mondta dr. Szaló Péter őrnagy, a Magyar Tartalékosok Szövetségének (Matasz) alelnöke. Hozzátette: Borszéki Tivadar életében a kettő metszéspontja Méhkerék lehetett. Kiemelte: a tábornok már életében legendává vált, a kritikusai is elismerték. Hangsúlyozta: az, hogy a Matasz kiemelt helyet foglal el a honvédelem ügyében, Borszéki Tivadarnak is köszönhető. Immár 11 ezer feletti a tartalékosok létszáma hazánkban, akik a hivatásokkal együtt erőn felül teljesítettek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

RT1_3711

Az emléktábla felavatását követően a polgármester átadta Borszéki Tivadarnénak a néhai Borszéki Tivadar tábornoknak 2021-ben odaítélt posztumusz Méhkerék község díszpolgára kitüntető címet. Ezután a tisztelet és a megemlékezés virágait helyezhették el a megjelentek az emléktáblánál, illetve a vezérőrnagy sírjánál.