Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1723-an már biztosan bejutottak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre

Szöveg: honvedelem.hu /uni-nke.hu |  2016. július 30. 9:37

Több képzésre is csak 400 pont feletti eredménnyel lehetett bejutni a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) − derült ki a felsőoktatási felvételi ponthatárok kedd esti kihirdetésekor. Az intézmény négy karára idén több mint 5700-an adták be jelentkezésüket, közülük az idei általános felsőoktatási felvételi eljárás eredményeképpen 1723-an kezdhetik meg az NKE-n a következő tanévet.

http://uni-nke.hu/hirek/2016/07/27/megvannak-a-felveteli-ponthatarok
Az NKE képzései közül idén a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar (NETK) két államilag támogatott, nappali munkarendű alapképzési szakjára volt a legnehezebb bejutni. Legalább 446 pontra volt szükség a nemzetközi igazgatási, és 444 pontra a nemzetközi biztonság- és védelempolitikai szakon a tanulmányok megkezdéséhez. A másfél éve alakult és egyre bővülő portfólióval rendelkező kar felvételi követelményeit összesen 264-en teljesítették.

A Rendészettudományi Kar (RTK) nappali alapképzései közül a bűnügyi igazgatási szak bűnügyi nyomozó és gazdaságvédelmi nyomozó szakirányaira volt a legnehezebb bekerülni: előbbihez 376, utóbbihoz 370 pontot kellett szerezniük a felvételizőknek. A bűnügyi nyomozói képzésre még levelező tagozaton is jól kellett teljesíteni: a sikeres bejutáshoz 374 pontra volt szükség. A levelező tagozaton a rendészeti igazgatási szak közrendvédelmi szakirányán alakult ki a legmagasabb ponthatár, itt 378 pontra volt szükség a bejutáshoz. A rendészeti képzések közül népszerűek voltak még a katasztrófavédelem alapképzési szakok, ahol szintén 360 pont feletti teljesítményt kellett elérni. Az RTK alapképzéseire összesen 598-an, míg a mesterképzésekre 141-en jutottak be.

A korábbi évekhez hasonlóan magas pontszámra volt szükség egyes katonai alapképzési szakokra való bekerüléshez is.

A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) képzései közül a katonai vezetői szakon legalább 359 pontot kellett elérni a felvételizőknek, de 317 pontra volt szükségük azoknak is, akik a katonai üzemeltetés szakra szerettek volna bejutni. Összesen 188-an teljesítették a felvételi követelményeket a HHK alap- és mesterképzéseihez.

532 felvételiző jutott be az általános felvételi eljárásban az Államtudományi és Közigazgatási Kar képzéseire. A nemrégiben a képzés szerkezetében is jelentősebb változáson átmenő karon a nappali munkarendű, államilag támogatott közigazgatás-szervező képzés esetében 377 pontnál húzták meg a felvételi határt. Az 532 felvett hallgatóból 399-en államilag támogatott, míg 133-an önköltséges formában kezdhetik meg a következő tanévet.

Akiknek most nem sikerült teljesíteni a felvételi követelményeket, hamarosan újra próbálkozhatnak.

Az NKE mind a négy kara tervezi ugyanis, hogy a pótfelvételi eljárás keretében is kínál képzéseket. Ilyenek például az RTK által hirdetett katasztrófavédelem alapképzési szak iparbiztonsági és katasztrófavédelmi műveleti szakirányai. Ezekre levelező, önköltséges formában lehet majd jelentkezni augusztus 7-ig.

A NETK a pótfelvételi eljárásban új képzésként hirdeti meg a nemzetközi tanulmányok mesterképzési szakot, nappali, önköltséges formában. A szak önköltséges, de az NKE egyedülálló önköltség-támogatási pályázati lehetőséget kínál a hallgatói számára. A feltételek teljesítése esetén, a képzésben részt vevők ösztöndíjra pályázhatnak. A diplomáciai pályára felkészítő képzésre szintén augusztus 7-ig adhatják be a jelentkezésüket az érdeklődők.

A felvett hallgatók az augusztus 8−11. közöttii, siófoki gólyatáborban találkozhatnak majd egymással először. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat által szervezett rendezvényen számos hasznos információt is szerezhetnek az egyetemi élettel kapcsolatban. A négy nap alatt közös szórakoztató játékok, sportprogramok, csapatépítők, nyereményjátékok, esténként pedig ismert előadók gondoskodnak a fiatalok kikapcsolódásáról. A rendezvénynek idén a Siófoki Silver Beach Retro Hotel ad otthont.