Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2017 a kiképzés éve az MH Katonai Rendészeti Központnál

Szöveg: Bátyi Edina főhadnagy |  2017. március 9. 15:15

Március 1-jén rendezték az MH Katonai Rendészeti Központ éves értékelő és feladatszabó állománygyűlését, amely egybeesett az alakulat megalakulásának egyéves évfordulójával. 

„Egy ilyen szervezetnél nem egyszerű az éves munka értékelése, hiszen a mögöttünk levő évet kell bázisévnek tekintenünk, így igazán nincs mihez viszonyítanunk, tehát tendenciákat nem tudunk elemezni" − fogalmazott Mergancz Sándor dandártábornok. Mint a központ parancsnoka elmondta, az alakulat két fő szakmai tevékenysége a kiemelt honvédségi objektumok védelme és az általános rendészeti szakfeladatok ellátása.
2016. május 9-től a hozzájuk tartozó budapesti és vidéki alegységek biztosítják az országos hatáskörrel járó katonai rendészeti és gépjármű-baleseti helyszínelő feladatok ellátását.
A parancsnok kiemelte: a szervezet megalakítása után elvárt egységes követelménytámasztást bevezették, és a kapott visszajelzéseket folyamatosan feldolgozva sikerült a vidéki helyőrségparancsnokokkal is egymást kölcsönösen segítő kapcsolatrendszert kiépíteni.

1596028592

A központ a hazai alaprendeltetésből adódó feladatai mellett a nemzetközi szerepvállalásokra történő felkészülésre is nagy hangsúlyt fektet.
Ahhoz, hogy a jövőben nemzetközi misszióba (Military Police – MP) képességekkel rendelkező alegységet tudjanak felajánlani, a megfelelő állomány kiválasztása és felkészítése mellett elegendő tapasztalatot is kell szerezniük a nemzetközi eljárásrendekről és módszerekről. E szakmai munka megkezdése és a nemzetközi kapcsolatok kialakítása a tavalyi év egyik nagy előrelépését jelentette. „A ránk ruházott hatalmunkkal tudjunk élni, de azzal soha ne éljünk vissza. Akkor tudjuk ezt megtenni, ha ismerjük az azokat alátámasztó rendelkezéseket, jogszabályokat, belső normákat és felkészültek vagyunk mind fizikai, mind szellemi értelemben. Ahhoz, hogy a fenti elvárásoknak meg tudjunk felelni, először is igényünknek kell lenni a magunknak történő megfelelésre. Ezt csak következetes vezetői munkával, az állománnyal történő folyamatos, személyes kapcsolattartással érhetjük el" – mondta Mergancz Sándor dandártábornok.

1596028592

A központ idén tovább folytatja szoros együttműködését, valamint a közös kiképzéseket a rendőrséggel. Kialakítják a kiképzési csoportot, amelynek tagjai vizsgát tesznek a rendőrség által szervezett instruktori képzéseken: feladatuk az állomány intézkedéstaktikai, speciális lövészeti képzése és annak szinten tartása lesz.
Céljuk továbbá a személyvédelmi képesség alapjainak megteremtése, amelyhez a Készenléti Rendőrség Köztársasági Elnöki Őrsége által tartott személyvédelmi tanfolyam szolgál alapul.
Szintén a rendőrséggel együttműködve bűnügyi technikusi képzésen vesznek majd részt, és angol nyelvi képzést terveznek a vizsgázott állománynak a nemzetközi szerepvállalás jegyében.
Emellett folytatják a motoros járőrök képzését is az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Szervek Kiképző Központja által szervezett motoros képzésen.

Az év során új képességfejlesztésként kitűzött cél a járőrkutyák és vezetőik folyamatos továbbképzése és szolgálati feladatokra történő alkalmazása.
A központ továbbra is a létszám száz százalékot közelítő feltöltésére törekszik, a toborzási rendszernél a minőségi kiválasztásra fektetve a hangsúlyt. A dandártábornok megköszönte az elöljárói támogatást, elismeréseket osztott ki, valamint külön köszönetét fejezte ki a rendőrség meghívott tagjainak a szervezet támogatásáért.

1596028592

Fotó: Szabó Lajos zászlós