Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

99 évvel ezelőtt vonta le lobogóját a császári és királyi Duna-flottilla

Szöveg: Takács Vivien |  2017. november 7. 11:34

Immáron húsz éve, minden év november 6-án lerója tiszteletét a polgári és katonai hajóstársadalom a szolgálatuk teljesítése közben hősi halált halt dunai hadihajósok, folyamőrök, flottillások és a haditengerészek emléke előtt Óbudán, a Laktanya utca 33. számú ház falán elhelyezett emléktáblánál.

1596040887

A helyszínt az egykori császári és királyi Duna-flottilla hajdanvolt központi laktanyája, az időpontot pedig az elit alakulat 1918. november 6-án történt megszűnése adja.

A megemlékezés az elhunyt bajtársakért elmondott imával kezdődött, amelyet Margitay-Becht András, a Császári és Királyi Duna-flottilla Hagyományőrző Egyesület elnökének ünnepi gondolatai követtek. Beszédében felidézte a néhai flottilla történetét és emlékét. „146 éves szolgálata alatt mindig, mindenütt győzött, az első világháború idején a világ legnagyobb folyami hajóhada volt, hajói sohasem adták magukat, soknemzetiségű személyzetükkel nem volt nemzetiségi villongás és árulás. 1918. március 7-én pedig elérte és birtokba vette a Duna deltáját, amellyel a világtörténelemben először egy hatalom uralta először a Dunát" – részletezte az Osztrák−Magyar Monarchia legsikeresebb elit alakulatának történetét az egyesület elnöke.

1596040887

A honvedelem.hu érdeklődésére Margitay-Becht András kifejtette: „Ma 99 éve, azaz 1918. november 6-án futott be Óbudára a Duna-flottilla, az akkor már felbomlott Osztrák−Magyar Monarchiának az egyetlen még rendben, fegyelemben, fegyverrel ellátott vegyes nemzetiségű alakulata." Hozzátette: a Nagy Háború befejeztével ez volt az utolsó alakulat, ami levonta lobogóját. Az egyesület vezetője elmondta, nagyon szeretné, ha jövőre a százéves évfordulót nemzetközi környezetben, méltó módon tudnák megünnepelni.

1596040887

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred koszorúját Szilágyi Zsolt alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese, Danyikó László őrnagy, valamint dr. Daruka Norbert százados helyezte el.

A rendezvény a tengerészek himnuszával: a Tegetthoff-indulóval zárult.

1596040888

Fotó: Tóth László