Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A „21. század katonája”

Szöveg: Sötét Jenő alezredes |  2014. június 20. 6:39

Az MH Logisztikai Központ szervezésében a napokban Budapesten rendezték meg a V4-országok „21. század katonája” szakértői munkacsoportjának ülését.

A munkacsoport − integrálva a fegyvernemi programokat − a gyalogos katonák személyi felszerelésének komplex fejlesztéseivel foglalkozik. Az ülést a munkacsoport lengyel vezetőjének kezdeményezésére hívták össze, lehetőséget biztosítva a nemzeti fejlesztési programok áttekintésére, a lehetséges együttműködési területek feltérképezésére és kialakítására.

1595974214

A találkozót
Zsigmond Kálmán ezredes, az MH Logisztikai Központ törzsfőnöke nyitotta meg, majd a cseh képviselő tartott ismertetőt az „S-21" nevű nemzeti fejlesztési programjukról. Az előadásban bemutatta a Zbrojovka termékcsaládra épülő kézifegyver-beszerzési projekteket, illetve a tervezett beszerzéseket.

A lengyel előadásban a résztvevők a „TYTAN" programról kaptak részletes ismertetőt. A tervek szerint ez évtől megkezdődik a lengyel alakulatok ellátása korszerű optikai eszközökkel felszerelt fegyverzettel, illetve ruházattal, védőmellényekkel.

Ezt követően a lengyel Védelmi Ipari Holding képviselője tartott előadást a programban való szerepükről, eddig elért eredményeikről.

1595974214

A Magyar Honvédség képviselői ismertették a „Lövészkatona 2020" elnevezésű modernizációs programhoz kapcsolódó szakági programokat: a gépkarabély-modernizációs programot, a PKM géppuska átalakítását, a GLOCK−17 pisztolyokat, illetve a védőmellények beszerzési eljárását, valamint az új ruházati felszerelések és a személyi radiológiai egységcsomag fejlesztéseit.

Másnap a magyarok technikai bemutatót rendeztek, amelyen a ruházati fejlesztések mellett a modernizált fegyverzeti eszközök, illetve a beszerzett, valamint USA támogatási programban leszállított új típusú optikai eszközök szerepeltek. A bemutatón a HM ARZENÁL Zrt. képviselője ismertette a gépkarabély-modernizációs fejlesztésüket.

Fotó: MH Logisztikai Központ

CímkéklogisztikaV4