Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A balatoni viharjelzést is a katonai meteorológia atyjának köszönhetjük

Szöveg: Kovács Mónika Eszter hadnagy |  2019. július 9. 14:40

Idén nyolcvanöt éves a balatoni viharjelzés, amelynek létrejöttét Dr. Hille Alfréd, meteorológus ezredesnek köszönhetjük. Július 5-én a Szent Miklós hajó fedélzetén emlékeztek a jeles dátumra.

Az ünnepségen a társszervezetek ­­­‑ az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Balatoni Vízirendészet Rendőrkapitányság, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület ‑ delegáltjai szakterületükhöz kötődően előadást tartottak a viharjelzés aspektusairól. A katonameteorológusokat Hernádi Balázs alezredes, az MH Geoinformációs Szolgálat Időjárás előrejelző és szakkiképző osztály vezetője képviselte egy előadás keretében, Dr. Hille Alfréd: katonameteorológus a viharjelzés szolgálatában címmel.

1599205602

Az 1900-as évek első felében elkezdtek felfigyelni az emberek a meteorológia fontosságára. Ekkortájt fellendült a hazai vizek forgalma, hajózók, vitorlázók és fürdőzők vették birtokukban a vizeket. Az emberek védelme érdekében elkerülhetetlen volt a viharjelző rendszer kiépítése. Dr. Hille Alfrédot, a katonai meteorológia atyját kérték fel, hogy foglalkozzon a balatoni viharok meteorológiai előrejelzésével. Hille megállapította: a balatoni viharok a közhiedelemmel ellentétben nem „orozva" törnek be, hanem jól követhetők az időjárási térképeken. Ennek tükrében kidolgozta az alapokat, és 1934. július 8-án hivatalosan is megkezdődött a viharjelzés. A vihar közeledtét a mólónál található árbócon lévő kosár felhúzása, illetve sárga, és piros színű rakéták kilövése jelezte. A meteorológiai riasztásokat kezdetben Mátyásföldről, majd Budaörsről továbbították a Balatonhoz. A Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Intézet a viharjelző szolgálat riasztási munkájához biztosította a naponta készülő időjárási térképeket. A viharjelzés június 15. és szeptember 15. között működött.

Hille a balatoni viharjelző szolgálat után, 1935-ben megszervezte a dunai viharjelző szolgálatot is. Míg az előbbi megszervezésére parancsot kapott, a dunai szolgálatét saját felelősségére, öntevékenyen hajtotta végre. Számos kitüntetése mellett e munkáiért a Magyar Vöröskereszt Érdemkereszt kitüntetést kapta, amelyre élete során a leginkább büszke volt és mindig szívesen viselte.

A szerző felvétele