Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A brazil mindenes – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. május 11. 13:39

Egy brazil kihívó igyekszik megrendíteni a világ egyik legsikeresebb katonai szállítógépe, a C–130J Super Hercules uralkodását. Vajon képes lesz-e erre az Embraer KC–390?

1596013268
Feszített tempóban zajlik az Embraer KC–390 első prototípusának berepülési programja: napi két felszállás az átlag. Mindez nem véletlen, ugyanis a 2015. február 3-i első, sikeres felszállás után hosszú hónapokig „pihent" a program. Ennek azonban semmi köze nem volt a repülőgéphez. A brazil költségvetés állapota miatt nem volt pénz az 1,8 milliárd dolláros fejlesztési és berepülési programra, így a következő felszállásra egészen tavaly október végéig várni kellett. Azóta azonban a mérnökök és a pilóták folyamatosan tesztelik a prototípust, amelyhez a tervek szerint a közeljövőben egy újabb KC–390-es csatlakozik majd. Szokatlan módon a brazil légierő csak két prototípus megépítésére biztosítja a forrásokat a megszokott négy helyet.

2016 első négy hónapjában az egyetlen géppel közel 130 repült órát teljesítettek. A repülések során sikerült elérni a 36 ezer láb (11 kilométer) maximális repülési magasságot, illetve a Mach 0,8 sebességet. 2016-ban a mérnökök szeretnék véglegesíteni a típus aerodinamikai kialakítását, a brazil hadsereg aktív részvételével elvégzik a légi teherdobást és a teljesen felszerelt ejtőernyős katonák ugratását, továbbá a szárnyak alatt elhelyezett Cobham 912E légi utántöltő konténerek működését is vizsgálni fogják, merev- és forgószárnyas repülőgépek bevonásával egyaránt.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 13-án, pénteken megjelenő számában!)