Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A csend ereje – egy katonaalkotó a Petőfi Sándor Laktanyában

Szöveg: Kresz Fruzsina |  2018. szeptember 16. 9:30

„A csend ereje” címmel nyílt meg meg Gombos Endre főhadnagy kiállítása szeptember 11-én Budapesten, a Petőfi Sándor laktanya könyvtárában. A hat – grafit, színes ceruza és szénrajz – képből álló tárlatot közel négy héten át tekinthetik meg az érdeklődők.

Újabb katonaalkotó mutatja meg tehetségét az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál. Már a kiállítás megnyitóján sokan voltak kíváncsiak a fiatal katonatiszt alkotásaira.

1599192992

A rendezvényen Tósoki Anikó, a laktanya könyvtárosa beszélgetett Gombos főhadnaggyal, aki 2012 óta szolgál az alakulatnál, a 32. Nemzeti Honvéd Díszegységnél. Első beosztását a Honvéd Díszzászlóalj kötelékében látta el csoportparancsnok-helyettesként, majd a Honvéd Palotaőrségnél folytatta katonai pályáját, ahol jelenleg is szolgál.

1599192992

„Fontos, hogy tudjunk egymás tehetségéről, hogy merjük megmutatni magunkat és az általunk képviselt értékeket, alkotásokat!"- mondta Tósoki Anikó, hozzátéve: úgy gondolja, igenis jól megfér egymást mellett a kemény, határozott katona hivatás és az érzékeny, ábrándozó művész lélek.

1599192993

Gombos főhadnagy elmesélte: gyerekkora óta szeret rajzolni, tehetsége nagyon korán megmutatkozott. Építészmérnöknek készült, járt is a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészmérnöki szakára, ám időközben azt érezte, több okból is váltania kell. Akkor jött az elhatározás, hogy katonatiszt lesz. Elárulta, sokszor nem sikerülnek úgy a rajzok, ahogyan azt szeretné, szükség van hozzá a belső harmóniára, a nyugodt lelkiállapotra, ez jelenti számára a csend erejét. „A képeknek azért nem adok címet, mert nem szeretném, ha egy szó vagy mondat elterelné és befolyásolná az embert, fontos, hogy a képek üzenetére és az érzésekre hagyatkozhassunk"- fejtette ki.

A kiállítás október 5-ig tekinthető meg.

1599192993

Fotó: A szerző felvételei