Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A dandár napját ünnepelték

Szöveg: Takács Vivien |  2015. június 26. 7:11

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár napja alkalmából koszorúzással egybekötött állománygyűlést tartottak a budaörsi úti Petőfi Sándor laktanya díszkertjében június 24-én, csütörtökön. A jeles nap alkalmából Nyáry Éva festőművész az alakulatnak ajándékozta a Magyar Szent Korona zománcképeiről készült festménysorozatát.

1595996416

Az ünnepség elején Lengyel Andrea zászlós részletet adott elő Komáromi János Csatangolás mindenfelé című művéből, majd dr. Mészáros Kálmán, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa tartott ünnepi beszédet. Elmondta: „egy-egy nagy múltra visszatekintő intézmény, vagy alakulat már puszta létével is tekintélyt sugároz a külvilág felé, és összetartó erőt biztosít saját közössége számára." A történész emlékező gondolataiból kiderült, hogy a főváros helyőrségi alakulata, a vitéz Szurmay Sándor nevét viselő Budapest Helyőrség Dandár csapatünnepét Mária Terézia koronázásának napján, június 25-én ünneplik. Mészáros Kálmán szólt a jogelődökről is, így szót ejtett a 32. gyalogezredről, amelynek megalakítása Mária Terézia nevéhez fűződik.

1595996416

Az ünnepi beszéd után Piros Ottó ezredes, a dandár megbízott parancsnoka adott át elismeréseket, majd az alakulat dandár vezetése koszorút helyezett el Mária Terézia szobránál. A díszkertben megrendezett megemlékezést Pálinkás László főtörzsőrmester előadása zárta, aki elénekelte a Bánk bán operából ismert Hazám, hazám című szerzeményt.

1595996416

A dandár napja alkalmából Nyáry Éva festőművész az alakulatnak ajándékozta a Magyar Szent Korona zománcképeiről készült festmény sorozatát. Az alkotó azokat a pár négyzetcentiméteres zománcképeket festette le, amelyek körül ölelik a Szent Koronát.

1595996416

Ádám Barnabás ezredes, a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka köszöntőjében hangsúlyozta: nagy megtiszteltetés a díszegység számára a festmény sorozat. „Aképek olyan terhet és feladatot rónak ránk, mint a Szent Korona őrzése" – hangsúlyozta a parancsnok, majd hozzátette, hogy az alkotásokat a koronaőrség parancsnokságán fogják kiállítani.

1595996417

Fotó: Galovtsik Gábor