Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A doni áttörésre emlékeztek Balatonkenesén

Szöveg: MH RKKK |  2016. január 19. 14:23

Első alkalommal rendezett közös megemlékezést a doni áttörés évfordulója alkalmából Balatonkenese önkormányzata, valamint az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ. Az előadást és a koszorúzást már egy, a napokban aláírandó együttműködési megállapodás jegyében szervezték.

1596007281

Az elmúlt héten országszerte több helyen is megemlékeztek a doni áttörés 73. évfordulójáról: 1943. január 12-én kezdődött meg a Don-kanyarban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a 2. magyar hadsereg ellen. 

Balatonkenesén a helyi önkormányzat és az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ (MH RKKK) közösen szervezett megemlékezést. A Kultúra Házában Maruzs Roland alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa elevenítette fel a doni áttörés előzményeit és eseményeit, valamint kitért a kenesei áldozatokra, hősökre is.

1596007281

Az előadást követően a református templom falán elhelyezett második világháborús emléktáblánál koszorút helyezett el Tömör István, a város polgármestere, Németh Péter református lelkész, a Kultúra Házának képviseletében Ritterné Pajor Csilla könyvtárvezető és Monostory Margit könyvtáros, valamint Piros Ottó ezredes, az MH RKKK parancsnoka.

A város polgármestere, valamint  az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ parancsnoka – a tervek szerint – január 22-én, pénteken együttműködési megállapodásban rögzíti egyebek mellett azt is, hogy a jövőben a kiemelt ünnepekről hasonló módon, közösen fognak megemlékezni.

1596007282

Fotó: MH RKKK