Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A fehérvári 17-esek emlékezete

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. július 18. 15:16

„Jelenleg az utómunkálatai zajlanak annak a játékfilmnek, amely az egykori 17-es ezred tetteit mutatja majd be a közönségnek” – jelentette be Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka az első világháborúban hősiesen harcolt Magyar Királyi 17. Honvéd Gyalogezred emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen, július 18-án Székesfehérváron.

Huszár János vezérőrnagy beszédében úgy fogalmazott: az itt élők érdeke, felelőssége és egyben kötelessége, hogy megismerjék a város történelmi múltját, mivel ez a tudás szükséges ahhoz, hogy a jelen embere tettekben is óvja, védje és tisztelje szűkebb hazáját, Székesfehérvárt és magyarságát.

1596016864

„A 17-es ezred katonái teljesítették a feladatukat: harcoltak és védték a hazát; sőt, sokszor már csak a katonai becsületet. Esküjükhöz híven ezt akkor is megtették, amikor a szolgálat, és a sors a legtöbbet, az életüket követelte tőlük" – hangsúlyozta a tábornok.

Huszár János vezérőrnagy elmondta: 1928-ban az ezred katonái a város hathatós segítségével emelték azt az emlékművet – az „oroszlános szobrot" −, amely éppen 88 éve állít emléket az ezred hőstetteinek.

Az MH ÖHP megbízott parancsnoka szerint a 17-esek emléke azért él még ennyi év elteltével is, mert „a közösség ezt tiszteletből és kötelességből életben tartja."

1596016864

Hozzátette: közös feladat
„a múlt iránti tisztelet átörökítése a felnövekvő nemzedékeknek, amelyek képesek méltó módon, békés körülmények között továbbvinni és teljessé tenni az elődöktől kapott örökséget."

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntőjében úgy vélte: kötelességünk emlékezni és leróni tiszteletünket katonáink előtt. Mint fogalmazott, a megemlékezéseknek minden alkalommal az adja az értelmét, hogy mások az életüket áldozták azért, hogy a jelenben szabadon élhetünk.

1596016865

A szobornál koszorút helyezett el többek között Huszár János vezérőrnagy, dr. Cser-Palkovics András, dr. Tanárki Gábor, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója, Wilmek Tibor, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke és Simon László, a Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred csapatzászló-másolatának adományozója. Kegyeletüket rótták le az emlékszobor előtt a Fejér megyei nyugállományú honvédek képviselői, a honvédséghez kötődő szervezetek és a különböző hagyományőrző katonai egyesületek képviselői is.

A megemlékezésen közreműködött az MH Kaposvár Helyőrségi Zenekar.


Fotó: a szerző felvételei