Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A felkészülés derekán…

Szöveg: Csoma Ferenc zászlós |  2013. április 14. 20:53

Javában tart az MH Katonai Tanácsadó Csoport első váltásának felkészítése. Az amerikai és magyar katonákból álló MH KTCS-1 feladata az afgán nemzeti rendőrség és a határőrség munkájának támogatása lesz az ISAF (Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő) északi regionális parancsnokság (RC-North) területén.

1595952371

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi katonáira épülő csapat még 2012 decemberében kezdte meg az egyéni felkészítést, amelyet januártól a szakfelkészítés követett.

A folyamat fontos eleme volt a vezetési gyakorlat: Hódmezővásárhelyen a HMMWV típusú harcjárművekre, majd Németországban a grafenwöhri bázison MRAP MaxxPro harcjárművekre is megszerezték a szükséges vezetési rutint a katonák.

Március végén 12 amerikai katona csatlakozott az állományhoz, akik az Ohiói Nemzeti Gárdától érkeztek. Ismerkedésre alig jutott idő, hiszen néhány nappal később az összekovácsoláson és a kötelékkiképzésen a KTCS állománya már az egyéni lőgyakorlatokra készült fel, amelyeket a békeműveleti, speciális és nehézgéppuska-lőgyakorlatok követtek.

1595952371

A felkészítés programja percnyi pihenést sem engedélyez az állomány részére: a katonák április elején kötelék- és konvojlőgyakorlatokon vesznek részt Németországban, ezzel párhuzamosan a tanácsadói csoportok az alkalmazandó eljárásokat gyakorolják Hódmezővásárhelyen.

A hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison helikopteres feladatra is sor került − ezután ismét a drilleké lesz a főszerep, immár teljes állománnyal.

A tanácsadók külföldi képzéseken is részt vesznek: Lengyelországban és Franciaországban folytatják a felkészülést április második felében.

A KTCS programja április 29-én a zárógyakorlattal ér véget. A csoport várhatóan május közepén indul az afganisztáni műveleti területre.

1595952371

Fotók: Mark Hammond és Budai Anna