Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A franciák betörtek Németországba

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 4. 18:43

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Pesti Hírlap ír a német−orosz háborúról, valamint arról, hogy a franciák betörtek Németországba. A német csapatok megszálltak két orosz várost, és egy német cirkáló bombázott egy orosz hadikikötőt. Továbbá olvashatjuk, hogy Olaszország, Svédország és Törökország is mozgósított. Románia pedig közeledik a hármas szövetséghez.

A Népszava címlapján olvashatunk a német-francia-orosz háborúról, valamint arról, hogy Európa fegyverben van: „(…) a népek harcának kezdetén állunk, olyan harcnak a kezdetén, amilyent a történelem még nem látott (…)"

Az újság továbbá ír a hármas antant gyengeségéről is (pétervári tudósítás, a „Novoje Vremja" újságból): „a hatalmak csoportosulásán alakuló egyensúly – fájdalom – sohasem biztos és a hármas entente helyzete kezd a pisai ferde toronyhoz hasonlitani. Mi jelenleg a torony állunk és ha nem találjuk meg a helyes intézkedéseket, akkor a torony összedől és összenyom bennünket."

A Balkánról is tudósít az újság: „Megyünk a hármas szövetséggel. Románia azonnal mozgósit mihelyt Oroszország és Németország mozgósit."

Megjelennek a háborús hirdetések is a lapban. Ilyen például az, hogy esténként az Angol-parkban háborús híreket vetítenek.
A Pesti Naplóban írják, hogy a németek bevették Czenstochowa, Kalis és Bendzin orosz határvárosokat. Az oroszokat rövid harc után visszaverték. A franciák továbbra is hadüzenet nélkül folytatnak harcokat. Századonként lépték át a német határt és megszállták Gottesthalt, Metzertált, Markicht és Schlufpasst. A franciák azáltal is megszegték a semlegességet, hogy francia léghajósok Belgiumon és Hollandián keresztül nagyszámban repültek német területre. Németország felszólítására a franciák kitérő választ adtak.

A Pesti Napló arról is beszámol, hogy Olaszország továbbra is semleges marad, nem kíván belépni a háborúskodásba. A szerb harctérről: „Kétségtelen, hogy katonáink bátorsága, készsége és lelkesedése nem ismer olyan határt és hogy monitoraink eredményesen gátolták meg a szerb lövegek pusztítását a Száva hídjában. Az utolsó napokban már szükség sem volt arra, hogy ágyúink megszólaljanak, a szerbek nyilván belátták, hogy Belgrád körül semmi keresnivalójuk."

Ausztria-Magyarország továbbra sem küldött hadüzenetet Oroszországnak. „Természetesen nem azért, mintha kétségei lennének szövetségi kötelességei dolgában, hanem azért, mert azt óhajtják, hogy Oroszország nyíltabban mutassa meg kártyáit."

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595976622
Címkéklapszemle