Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Geoinformációs Szolgálatnál jártak a katonadiplomaták

Szöveg: Faragó Fanny |  2019. március 22. 14:30

A Magyarországra akkreditált véderő-, katonai- és légügyi attasék tettek látogatást az MH Geoinformációs Szolgálatnál március 21-én, csütörtökön.

1599200401
A delegáció tagjait Koós Tamás alezredes, az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) főmérnöke fogadta a Szilágyi Erzsébet fasori épületben.

Péger Ádám alezredes, az MH GEOSZ műszaki és információs osztály osztályvezetője prezentációjában a magyar katonai térképészet múltjáról beszélt, ezt követően ismertette a szervezet felépítését és rendeltetését. A meteorológiai támogatás rendszeréről és a nemzetközi szerepvállalásukról Büki Richárd őrnagy, az MH GEOSZ időjárás előrejelző és szakkiképzési osztály meteorológus főtisztje tartott előadást.

1599200402
A felszólalók sorát Rostás Sándor őrnagy, térképész főtiszt zárta, aki a digitális topográfiai adatbázisról és az automatikus kartografálás lehetőségeiről tájékoztatta a katonadiplomatákat. Az előadók számot adtak az elvégzett munkáikról, bemutatták az eredményeiket, és irányt mutattak a jövőbeli geoinformációs támogatási és fejlesztési lehetőségek vonatkozásában is.

1599200402
Az önálló magyar katonai térképészet megalakulásának századik évfordulóját ünneplő szervezet statikus bemutatóval készült a delegáció számára, így a katonai attasék – többek között – megtekintették a mobil harcászati meteorológiai mérőeszközt, egy merevszárnyú térképező drónt, egy forgószárnyú térképező drónt és a hozzá tartozó kilövőállványt.

A program végeztével a Budapesti Katonai Attasétestület nevében Toma Stefan Savu ezredes, román attasé köszönte meg az egész napos programot Koós Tamás alezredesnek.

1599200403
Fotó: a szerző felvételei