Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A háború csak idő kérdése”

2014. március 6. 16:16

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

Március hatodikára már a korábban lemaradni látszó A Nap című újság is címlapra veszi az orosz katonai mozgolódást. Egyszerű hírközlésen túl már a cím is szenzációvadásznak hat: „Megtámadjuk Oroszországot?" A hosszadalmas okfejtésben számtalan riadalomkeltő felkiáltás is olvasható, mint például, hogy „a háború csak idő kérdése". Emellett a napilap azt is részletezi, hogy Oroszországnak négy éven belül 17 millió katonája lesz, 30 hadtesttel Európában, 10 hadtesttel Ázsiában.
„Úgy látszik küszöbén állunk annak a hírhedt európai törvény megvalósulásának, hogy itt, Európa közepén a szláv, és a germán világelemeknek le kell egymással számolni" – írja A Nap.

Ugyanakkor szó esik arról is, hogy az oroszok ideig-óráig tartó felkészületlenségéről a németek is tudnak, és szándékukban is áll egy megelőző támadást intézni Oroszország ellen. E félelmektől telve a napilap újságírója kifejti, hogy akárhogy is lesz, Magyarország benne lesz a háború sodrában, hiszen a dualisztikus berendezés miatt hazánk Bécsre van utalva, ami pedig Berlin felé kacsintgat. „A ráuszított nemzetiségiektől elerőtlenedett magyarság tehetetlenül sodródik és várja a megpróbáltatási időket. Várjuk addig, amíg jön a muszka. 1849-ben Bécs hívta, de most is az hozza a nyakunkra."

A Pesti Napló négy pontba szedi bizonyításait arra az állításra, hogy a háború igenis közeleg. „Bécsben az összes tábornokok részvételével hadijátékokat tartottak; Oroszország a lengyel határon próbamozgósítást rendelt el; a bécsi katonai lap agresszívan provokál cikkeiben; a bécsi orosz nagykövet hónapokig távol volt hivatalától."

Ugyanezen napon kiderül: a német hadvezetés megtiltotta a hadköteleseknek, hogy mezei munkákra jelentkezzenek egészen az orosz próbamozgósítás végéig.

A Népszava ennél sokkal nyugodtabban kezeli a helyzetet, és egyenesen hazugságnak tartja a félelemkeltő híreket. „Még mindig folyik a mag nélkül való vaklárma, amely az osztrák-magyar monarchia és Németország népeit Oroszország hadi készülődésével rémíti."  Mindemellett hasábjain e napilap is beszámol a német vezetés korábban említett döntéséről, valamint arról is, hogy minden, az orosz katonai sajtónak tudósító újságírónak tilos hazautaznia, az írásokat pedig be kell mutatniuk a cenzúrának.

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595967985

1914 márciusi újságok
Címkéklapszemle